BELISSIMA seminar u biblioteci Astronomske opservatorije

 

U biblioteci Astronomske opservatorije je 2. decembra 2015. godine održan BELISSIMA seminar pod nazivom Teleskop “Milanković” -- trenutni status i izgledi za budućnost. Predavači se bili dr Oliver Vince sa Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB), ujedno i upravnik Astronomske stanice Vidojevica (ASV) gde će teleskop “Milanković” da bude montiran i dr Michal Bilek  sa Astronomskog instituta Akademije nauka Češke republike koji je posetio AOB u okviru projekta BELISSIMA.

Dr Oliver Vince je u svom izlaganju predstavio ukratko istorijat ASV kao i trenutno stanje na ovoj posmatračkoj stanici. Zatim je opisao nedavno uspešno testiranje teleskopa prečnika glavnog ogledala od 1.40 m (teleskop “Milanković”)  koji AOB nabavlja korišćenjem sredstava FP7 REGPOT projekta BELISSIMA i sredstava koja obezbedjuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.   Pošto je detaljno opisao funkcionisanje teleskopa, dr Vince je najavio njegovu montažu na ASV za proleće 2016. godine. Na kraju svog izlaganja on je pokazao i novoizgradjeni paviljon sa pokretnim krovom na ASV gde će teleskop biti smešten.

Dr Michal Bilek je svoje izlaganje podelio na nekoliko delova. U prvom delu predstavio je svoj program PARot (PARot polar aligner) koji se koristi sa poravnavanje teleskopa. Predstavio je različite tehničke detalje, kao i film koji prikazuje njegovo funkcionisanje.
U drugom delu svog izlaganja dr Bilek je prikazao svoj posmatrački predlog za posmatranje tzv. “shell” galaksija sa ASV, a u trećem delu svog izlaganja nadovezao se na svoje predavanje koje je u okviru redovnih seminara AOB održao 28. oktobra 2015, pod nazivom “Testing MOND in Shell Elliptical Galaxies” i prikazao nove rezultate koje je dobio u saradnji sa rukovodiocem projekta BELISSIMA, dr Srdjanom Samurovićem, koji su od značaja za buduća posmatranja sa ASV.

 

Dr. Oliver Vince na BELISSIMA seminaru

 

 

Dr. Michal Bilek na BELISSIMA seminaru

 

BELISSIMA: drugo produženje


Projekat BELISSIMA zvanično je od strane Evropske komisije produžen za godinu dana: trajanje projekta je sada 72 meseca što znači da će projekat biti završen 30. juna 2016. godine. Razlog za ovo produženje je kašnjenje isporuke glavnog ogledala prečnika 1.40 m za teleskop koji će biti montiran na Astronomskoj stanici Vidojevica.

Rukovodstvo projekta BELISSIMA se  zahvaljuje “Project officer”-u projekta BELISSIMA Dr. Grzegorz Ambroziewicz-u kao i “Head of Unit"-a Dr. Dimitri Corpakis-u iz Evropske komisije na njihovoj pomoći i razumevanju.

Rukovodstvo projekta BELISSIMA se takodje  zahvaljuje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i to posebno, dr Aleksandru Beliću, državnom sekretaru, dr Viktoru Nedoviću, pomoćniku ministra za medjunarodnu saradnju i evropske integracije i gospodji Željki Dukić, višem savetniku i koordinatoru za FP7 i H2020 u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Takodje, rukovodstvo se zahvaljuje dr Antunu Balažu, predsedniku Upravnog odbora Astronomske opservatorije na njegovoj pomoći oko drugog produženja projekta BELISSIMA.

Sun Aug 16 12:48:47 CEST 2015

Poslednja izmena u ponedeljak, 17 avgusta 2015 07:37
 

BELISSIMA ponovo u Politici

 

Rukovodilac 4. radnog paketa projekta BELISSIMA, dr. Milan Ćirković dao je intervju dnevnom listu Politika. U kulturnom dodatku on je, izmedju ostalog, govorio o planovima projekta BELISSIMA, kao i o predvidjenom postavljanju teleskopa "Milanković" na planini Vidojevica.

 

dr. Milan Ćirković

Poslednja izmena u petak, 16 januara 2015 10:07
 

BELISSIMA na 14. Zalivskoj astronomskoj konferenciji

 

Dr Milan Bogosavljević predstavio je projekat BELISSIMA na 14. Zalivskoj astronomskoj konferenciji (14th Gulf Astronomy Conference) koja je održana 13. decembra 2014. godine  u Abu Dabiju na Njujorškom univerzitetu (New York University).

Program konferencije dostupan je ovde, a abstract predavanja dr Milana Bogosavljevica dostupan je ovde.

 

Dr Milan Bogosavljević na 14. Zalivskoj astronomskoj konferenciji

Poslednja izmena u ponedeljak, 22 decembara 2014 09:52
 


Page 5 of 22