POSETA ASTRONET-A OPSERVATORIJI

 

U petak, 7. novembra 2014. godine, delegacija FP7 projekta Astronet posetila je Astronomsku opservatoriju u Beogradu i tom prilikom održan je u biblioteci Opservatorije forum “Astronomija u Srbiji”. Program je dostupan ovde. Delegaciju Astroneta je predvodio Dr. Jan Palouš koji je prikazao rad ovog projekta. Direktor Astronomske opservatorije, Dr. Zoran Knežević prikazao je astronomske aktivnosti u Srbiji i opisao značaj projekta BELISSIMA za budućnost Opservatorije. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predstavljao je pomoćnik ministra, Prof. Dr. Branko Bugarski,  koji je prikazao trenutnu finansijsku situaciju vezanu za finansiranje nauke, i posebno astronomije u Srbiji. Na samom kraju skupa diskutovane su mogućnosti razvoja astronomije u Srbiji.

 

Dr. Jan Palouš otvara forum u biblioteci Opservatorije

Poslednja izmena u ponedeljak, 10 novembara 2014 10:28
 

BELISSIMA na 17. Nacionalnoj konferenciji astronoma Srbije

 

U Beogradu je od 23. do 27. septembra 2014. u prostorijama Rektorata Univertziteta u Beogradu održana 17. Nacionalna konferencija astronoma Srbije. Projekat BELISSIMA bio je predstavljen predavanjem po pozivu koordinatora dr Srdjana Samurovića. Predavanje je dostupno ovde.

Program Nacionalne konferencije dostupan je ovde.

Ostala izlaganja od interesa za projekat BELISSIMA i Astronomsku stanicu Vidojevica (ASV) su sledeća:

R. Pavlović, Z. Cvetković and S. Boeva: “Measurement of Visual Double Stars Between 2011-2014“

G. Damljanović et al.: “The Link Between Future GAIA CRF and ICRF and the Observing Facilities of the 60 cm ASV Telescope”

 

Saopštenja sa Nacionalne konferencije biće štampana 2015. godine.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 29 septembara 2014 10:36
 

Saradnja sa LINKedu televizijom

 

Projekat BELISSIMA započeo je saradnju sa LINKedu TV kompanijom iz naše zemlje (link je ovde). LINKedu je edukativna online televizija koju je pokrenula LINK group i koja prikazuje najinteresantnije teme iz različitih oblasti (uključujući i nauku). Urednicima LINKedu dostavljen je komplet do sada snimljenih BELISSIMA TV emisija i LINKedu će ih uskoro emitovati.

Poslednja izmena u ponedeljak, 04 avgusta 2014 08:44
 

 

POSETA MINISTRA ASTRONOMSKOJ OPSERVATORIJI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srdjan Verbić posetio je u četvrtak 25. jula, Astronomsku opservatoriju zajedno sa državnim sekretarom dr Aleksandarom Belićem i pomoćnikom ministra u Sektoru za evropske integracije i razvojne i istraživačke programe i projekte u obrazovanju i nauci, prof. dr Viktorom Nedovićem.

Ministar je istakao da je Astronomska opservatorija jedna od najstarijih naučnih institucija u regionu.

Ministra i njegove saradnike, direktor Astronomske opservatorije, Dr Zoran Knežević, obavestio je o radu Opservatorije i planovima za budućnost, a razmatrani su i planovi za završetak izgradnje paviljona za smeštaj teleskopa koji nabavlja preko FP7 REGPOT projekta BELISSIMA.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 28 jula 2014 07:58
 

Najnovije ESO vesti od sada i na srpskom jeziku

 

Saradnica projekta BELISSIMA i režiser nekoliko epizoda BELISSIMA TV programa, Ivana Horvat, nedavno je započela saradnju sa Južnom evropskom opservatorijom (engl. European Southern Observatory, ESO). U nastavku su najbitniji detalji, a planiramo da periodično objavljujemo najinteresantnije vesti sa ovim u vezi.

 

Za sve ljubitelje astronomije: na internet stranici jedne od najeminentnijih astronomskih institucija u svetu, Južne evropske opservatorije, od nedavno mogu da se prate vesti i na srpskom jeziku. Srbija je ove godine postala deo ESO mreže za promociju nauke - ESON i u okviru toga dobila ESO sajt na srpskom jeziku. Putem ove stranice možete se informisati o najvećim astronomskim projektima današnjice, kao što su teleskopi ALMA i E-ELT ili možete pročitati najnovije vesti koje dolaze sa najvećih svetskih teleskopa.

 

Veoma veliki teleskop. Autorska prava: ESO/Y.Beletsky.

Južna evropska opservatorija 2013. godine proslavila je 50 godina postojanja. Tokom ovih pet decenija, ostvarila je neverovatan uspeh u oblasti astronomskih istraživanja i pomerila granice našeg razmevanja univerzuma.

ESO upravlja teleskopima kao što su Veoma veliki teleskop (engl. Very Large Telescope, VLT) koji je ostavio neosporiv uticaj na posmatračku astronomiju. U planu je i izgradnja navećeg svetskog teleskopa, tzv. Evropskog izuzetno velikog teleskopa (engl. European Extremely Large Telescope, E-ELT) koji će biti veličine pola fudbalskog stadiona. Prvi radovi koji vode ka izgradnji ovog teleskopa počeli su 19. juna ove godine, kada je poravnat vrh planine Cerro Armazones u Čileu. ALMA se sastoji od ukupno 66 antena, a nedavno je i poslednja antena transportovana na neverovatnih 5000 metara nadmorske visine na platou Šahnantor u Čileu, gde je teleskop pozicioniran. ALMA vrši posmatranja sa neverovatnom preciznošću i omogućiće astronomima da se pozabave nekim od najbitnijih pitanja našeg kosmičkog porekla.

Na sajtu ESO Srbija možete se prijaviti za ESO vesti na srpskom jeziku.

Ukoliko ste novinar, za najnovije vesti popunite ovaj formular.

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa ESO mrežom za promociju nauke kontaktirajte ESON predstavnika za Srbiju Ivanu Horvat:

Ivana Horvat
Astronomsko društvo Novi Sad
Petrovaradin, Srbija
Mob.: +381 64 287 27 36
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(originalna vest: 30. 06.  2014)

 

Ivana Horvat je nedavno objavila dva veoma interesantna intervjua sa dva ugledna naučnika:

 

sa Martin Rees-om, kraljevskim astronomom (Astronomer Royal) (tekst je dostupan ovde)

 

i

 

sa Tim de Zeeuw-om, generalnim direktorom ESO opservatorije  (tekst je dostupan ovde)

 

 

 

Ivana Horvat i Martin Rees

Poslednja izmena u sredu, 23 jula 2014 09:26
 


Page 5 of 18