POSETA ASTRONET-A OPSERVATORIJI

 

U petak, 7. novembra 2014. godine, delegacija FP7 projekta Astronet posetila je Astronomsku opservatoriju u Beogradu i tom prilikom održan je u biblioteci Opservatorije forum “Astronomija u Srbiji”. Program je dostupan ovde. Delegaciju Astroneta je predvodio Dr. Jan Palouš koji je prikazao rad ovog projekta. Direktor Astronomske opservatorije, Dr. Zoran Knežević prikazao je astronomske aktivnosti u Srbiji i opisao značaj projekta BELISSIMA za budućnost Opservatorije. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predstavljao je pomoćnik ministra, Prof. Dr. Branko Bugarski,  koji je prikazao trenutnu finansijsku situaciju vezanu za finansiranje nauke, i posebno astronomije u Srbiji. Na samom kraju skupa diskutovane su mogućnosti razvoja astronomije u Srbiji.

 

Dr. Jan Palouš otvara forum u biblioteci Opservatorije

Poslednja izmena u ponedeljak, 10 novembara 2014 10:28
 

BELISSIMA na 17. Nacionalnoj konferenciji astronoma Srbije

 

U Beogradu je od 23. do 27. septembra 2014. u prostorijama Rektorata Univertziteta u Beogradu održana 17. Nacionalna konferencija astronoma Srbije. Projekat BELISSIMA bio je predstavljen predavanjem po pozivu koordinatora dr Srdjana Samurovića. Predavanje je dostupno ovde.

Program Nacionalne konferencije dostupan je ovde.

Ostala izlaganja od interesa za projekat BELISSIMA i Astronomsku stanicu Vidojevica (ASV) su sledeća:

R. Pavlović, Z. Cvetković and S. Boeva: “Measurement of Visual Double Stars Between 2011-2014“

G. Damljanović et al.: “The Link Between Future GAIA CRF and ICRF and the Observing Facilities of the 60 cm ASV Telescope”

 

Saopštenja sa Nacionalne konferencije biće štampana 2015. godine.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 29 septembara 2014 10:36
 

Saradnja sa LINKedu televizijom

 

Projekat BELISSIMA započeo je saradnju sa LINKedu TV kompanijom iz naše zemlje (link je ovde). LINKedu je edukativna online televizija koju je pokrenula LINK group i koja prikazuje najinteresantnije teme iz različitih oblasti (uključujući i nauku). Urednicima LINKedu dostavljen je komplet do sada snimljenih BELISSIMA TV emisija i LINKedu će ih uskoro emitovati.

Poslednja izmena u ponedeljak, 04 avgusta 2014 08:44
 

 

POSETA MINISTRA ASTRONOMSKOJ OPSERVATORIJI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srdjan Verbić posetio je u četvrtak 25. jula, Astronomsku opservatoriju zajedno sa državnim sekretarom dr Aleksandarom Belićem i pomoćnikom ministra u Sektoru za evropske integracije i razvojne i istraživačke programe i projekte u obrazovanju i nauci, prof. dr Viktorom Nedovićem.

Ministar je istakao da je Astronomska opservatorija jedna od najstarijih naučnih institucija u regionu.

Ministra i njegove saradnike, direktor Astronomske opservatorije, Dr Zoran Knežević, obavestio je o radu Opservatorije i planovima za budućnost, a razmatrani su i planovi za završetak izgradnje paviljona za smeštaj teleskopa koji nabavlja preko FP7 REGPOT projekta BELISSIMA.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 28 jula 2014 07:58
 


Page 6 of 22