EKIPA BELISSIME U MALAGI

 

Grupa od pet astronoma, učesnika projekata BELISSIMA, sa AOB (u sastavu: Dr Milan Bogosavljević, Dr Oliver Vince i doktoranti Monika Jurković,   Milan Stojanović i Nemanja Martinović) učestvovala je u Malagi u Španiji, od 5. do 10. juna 2011 na Drugoj radionici o robotizovanim opservatorijama.

 

Grupa je imala dve prezentacije:

 

1) Dr Milan Bogosavljević je u svom usmenom izlaganju predstavio je robotizovani teleskop “Milanković” koji se planira da se postavi na Astronomskoj stanici Vidojevica.

 

2) Ostali učesnici tima predstavili su poster sa detaljima teleskopa od 60cm i instrumentima koji je nedavno postavljen na Astronomskoj stanici Vidojevica. Nemanja Martinović je u kratkom izlaganju predstavio detalje prikazane na posteru koji je dostupan ovde.

 

Za više detalja o programu pogledati engleski deo sajta.

 

Sa leva na desno: Monika Jurković, Nemanja Martinović, Milan Stojanović, Dr. Oliver Vince i Dr. Milan Bogosavljević.

 

Dr. Milan Bogosavljević predstavlja projekat teleskopa "Milanković".

 

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 20 juna 2011 09:43
 

SEMINAR IZ PRAKTIČNE FOTOMETRIJE I SPEKTROSKOPIJE NA AOB

U biblioteci Astronomske opservatorije Beograd (AOB) održan je dvodnevni seminar iz spektroskopije i upoznavanje sa spektrometrom u posedu AOB, a koji će biti korišćen na teleskopu od 60cm na Opsevatoriji Vidojevica. Vrlo zanimljivo predavanje održao je prof. dr. Ištvan Vince.

Prvog dana seminara Prof. Dr. Vince objasnio je fotometrijska posmatranja, kao i principe snimanja spektra, prikaz grešaka koje se javljaju pri njihovom snimanju i načinu da se one smanje na što je manju moguću vrednost. Koristeći pogodne primere prilikom objašnjavanja pojedinih grešaka slušaocima je bilo lako da shvate do čega pojedine greške mogu dovesti, ako nastaju i što je najvažnije kako njihov nivo dovesti na što manju vrednost.

Drugog dana seminara Prof. Vince je upoznao slušaoce sa spektrografom i njegovim delovima, kao i ulogom svakog od tih delova. Sjajno predavanje završeno je sa snimkom Sunčevog spektra u samoj biblioteci. Koristeći Sunčevo svetlo koje se probijalo kroz prozore biblioteke “uhvaćena” je natrijumova linija u spektru. Prof. Vince pokazao je i detalje obrade posmatranih podataka, kao što je npr. kalibracija po talasnoj dužini.

Ukupno 15 slušalaca je pratilo seminar. Sa AOB bili su prisutni: Jelena Kovačević, Monika Jurković, Milan Stojanović, Dr. Oliver Vince, Nemanja Martinović, Dr. Gojko Đurašević, Dr. Goran Damljanović, Atila Čeki, Milena Jovanović, Veselka Trajkovska and Olivera Latković.

Studenti astrofizike: Neda Stojković, Sanja Lazarević and Dobroslav Slijepčević.

Predsednik Saveza amatera astronoma Srbije (SAAS): Dragan Radmilović.

 

Kompletna prezentacija Prof. Vincea je ovde.

 

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 20 juna 2011 10:06
 

UČESNICI BELISSIME U NIŠU I PETNICI

 

12. maja 2011. godine, u amfiteatru Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu održana je svečana dodela nagrada, diploma i pohvala učenicima srednjih i osnovnih škola Nišavskog okruga za postignute rezultate na takmičenjima iz fizike. Dr Milan Bogosavljević i Dr. Miroslav Mićić su pozvani kao specijalni gosti i tom prilikom su prezentovali najnovija astronomska dešavanja u Srbiji kao i planove za budućnost astronomije u Srbiji. Dr Milan Bogosavljević je prezentovao projekat BELISSIMA u okviru kojeg ce se na planini Vidojevica postaviti 1.5 metarski teleskop dok je dr Miroslav Mićić sa naučno popularnom temom “Supermasivne crne rupe” predstavio buduće istraživačke mogućnosti na  superkompjuterima u Srbiji. Ovom prilikom je uspostavljena saradnja sa Društvom Fizičara Niša i ugovoreni su budući projekti vezani za astrofizičarske simulacije i vizuelizaciju u okviru naučno popularnih programa (Radni paket 3, WP3).

 

U sličnom svojstvu, dr Milan Bogosavljević i dr Miroslav Mićić gostovali su i u Istraživačkoj stanici Petnici na seminaru astronomije gde je dr Bogosavljević obučavao polaznike seminara za rad na 1.5 metarskom teleskopu u Teksasu sa ciljem posmatranja veoma specijalne klase objekata, kometa u asteroidnom pojasu. Ovo je samo jedan od mnoštva projekata koji se već planiraju za budući 1.5 metarski teleskop na Vidojevici koji će biti sagrađen u okviru projekta BELISSIMA.

 

Dr. Miroslav Mićić predstavlja svoje predavanje o supermasivnim crnim rupama u Nišu 12. 05. 2011.

 

Publika prati izlaganje dr Mićića.

Poslednja izmena u ponedeljak, 20 juna 2011 10:19
 

VESTI SA VIDOJEVICE: PUŠTANJE U RAD TELESKOPA OD 60cm

 

U aprilu i maju ove godine urađene su mnogobrojne završne aktivnosti vezane za puštanje u rad teleskopa prečnika ogledala od 60 cm na planini Vidojevici u blizini Prokuplja. Ovaj teleskop nabavljen je iz sredstava Astronomske opservatorije Beograd koje je obezbedilo Ministarstvo za nauku ni tehnološki razvoj Republike Srbije i predstavlja “predhodnicu” planiranom teleskopu “Milanković” koji će biti postavljen u njegovoj blizini. Posmatranja koja on omogućava pružaju učesnicima projekta BELISSIMA mogućnost da odaberu najbolju konfiguraciju za teleskop “Milanković”.

 

Nekoliko meseci posle  montaže teleskopa koja  je bila u novembru 2010. godine,  8. aprila 2011.  obavljeno je njegovo konačno puštanje u rad: toga dana, radi kalibrisanja teleskopa, na Vidojevicu su došli g. Filip Keler (Philipp Keller, koji je i konstruktor teleskopa) i g. Miroslav Taubenberger konstruktor montaže iz firme ASA (Astro System Austria).  U ime AOB goste su na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ dočekali dr Zoran Knežević, direktor AOB i dr Milan Bogosavljević, tehnički direktor Astronomske stanice Vidojevica. Gosti su došli privatnim avionom vlasnika firme ASA. Dan ranije na Vidojevici se okupila ekipa sa AOB koju su sačinjavali: dr Oliver Vince, naučni saradnik AOB,  gospođica Milena Jovanović, istraživač pripravnik AOB i doktorant astrofizike, g. Milan Stojanović, istraživač pripravnik AOB i  doktorant astrofizike i g. Dragan Radmilović, predsednik Saveza astronoma amatera Srbije.

 

U sumrak 8. aprila počelo je kalibrisanje teleskopa koje je trebalo da traje nekoliko sati zbog vrlo male brzine okretanja same kupole. Kalibrisanje teleskopa rađeno je uz pomoć 20 zvezda, koje su na nebu jedna naspram druge. U 3:10 teleskop je bio usmeren ka Saturnu: slika je bila odlična i ova planeta se videla izuzetno dobro pri uvećanju od 600 puta. Te prve večeri posmatrano je i nekoliko Mesijeovih objekata (M4, M104, M51, M27, M13 itd.). Svi  posmatrači, od kojih većina poseduje veliko posmatračko iskustvo, bili su veoma zadovoljni.

 

Ovaj  teleskop je konstrukcije Riči - Kretijen, sa primarnim ogledalom od 60 cm, i sekundarnim ogledalom od 20 cm. Teleskop ima mogućnost da mu se žižna daljina smanji sa 600 cm (f=10) na 300 cm (f=5) ugradnjom reducira. Upravljanje teleskopom vrši se pomoću softvera Autoslew i planetarijumskog programa Sky 6. Komuniciranje teleskopa i računara vrši se pomoću ASCOM drajvera. Sledećeg dana, u subotu 9. aprila  organizovana je obuka koja se odnosila na upravljanje teleskopom i montažom. Na žalost, zbog nenajavljenih prekida napajanja električnom energijom obuka je bila u praktičnom delu nešto manjeg obima od planiranog. Kasno popodne 9. aprila na Vidojevicu je došla veća ekipa sa dvoja kola u sastavu:   Dr Zorica Cvetković, viši naučni saradnik AOB, Mr Jelena Kovačević,  doktorant astrofizike, Mr Marko Stalevski,  doktorant astrofizike i gospođica Monika Jurković, doktorant astrofizike. Njihov zadatak bio je izrada probnih snimaka uz pomoć CCD kamera koje su vlasništvo AOB. Na žalost, zbog ponovnog prestanka napajanja električnom energijom,  probna snimanja nisu mogla da budu izvršena. Ipak, utvrđeno je da je za postavljanje kamera na teleskop neophodno je  obezbediti odgovarajuće adaptere. Zbog ovih problema, korišćen je teleskop Njutn 200/1000 vlasništvo g. Dragana Radmilovića: koristeći ovaj instrument uvežbavano je traženje nebeskih objekata koristeći odličnu vidljivost nad Vidojevicom.

U periodu 18-20. april na Vidojevici su boravili u cilju isprobavanja kamera: Dr Oliver Vince, Dr Milan Bogosavljević, g. Nemanja Martinović, doktorant astrofizike, g. Milan Stojanović, doktorant astrofizike i g. Dragan Radmilović. Prve večeri vremenske prilike nisu dozvolile da se vrše posmatranja i snimanja, pa se pristupilo samo obuci u postavljanju kamera i rad sa teleskopom. U kancelariji u upravnoj zgradi isprobane su kamere i kompjuter povezan sa njima. Druge večeri kamere koje su postavljene na teleskop nisu funkcionisale sa kompjuterima na kojima su isprobavane. Ni posle niza pokušaja i podešavanja softvera i drajvera kamere nisu mogle da budu pokrenute.

Početkom ovog meseca, u periodu 4-6. maj na Vidojevicu je došla  ekipa sa AOB-a  sa proverenom opremom u sastavu: Dr Oliver Vince, Dr Milan Bogosavljević, g. Nemanja Martinović, g-đica Monika Jurković, g-đica Milena Jovanović i g. Dragan Radmilović. Tom prilikom napravljeni su prvi snimci uz pomoć CCD kamere SBIG 10. Bila je to prilika da se uvežba  određivanje fokusa, ekspozicije potrebne za snimanje kao i druge, neophodne,  posmatračke aktivnosti. Snimci su pravljeni tokom dve večeri i bili su sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta (videti slike spiralnih galaksija M51 i M66).

Sledeća poseta biće iskorišćena za ispitivanje mogućnosti instrumenata kod  snimanja dalekih objekata sa velikim magnitudama. Između ostalog, biće ispitivane granične vrednosti kod razdvajanja dvojnih zvezda, kao i mogućnosti fotometrijskih i spektroskopskih posmatranja.

U pripremi je i nekoliko Web stranica vezanih za posmatranja na Vidojevici koje uskoro, posle početnog perioda testiranja, treba da postanu dostupne.

 

Dragan Radmilović i Miroslav Taubenberger podešavaju teleskop

 

 

Teleskop sa navlakom

 

 

Spiralna galaksija M51

 

 

Spiralna galaksija M66

 

 

 

 

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 12:35
 

PROMENA RUKOVODIOCA RADNOG PAKETA 3

 

Na sastanku Upravnog odbora projekta BELISSIMA održanom na AOB 21. aprila 2011. na kome su prisustvovali  dr Srdjan Samurović, dr Zoran Knežević, dr Ištvan Vince, dr Milan Ćirković i dr Miroslav Mićić odlučeno je da se izadje u susret želji kolege dr Luke Popovića i da se izabere novi rukovodilac Radnog paketa 3 (WP3: Ljudski potencijali, obuka i javni nastupi). Jednoglasno je odlučeno da za rukovodioca ovog Radnog paketa bude izabran kolega dr Miroslav Mićić koji je od marta 2011. zaposlen na Astronomskoj opservatoriji Beograd u okviru projekta BELISSIMA (videti vest: link). Upravni odbor se zahvaljuje dr Luki Popoviću na saradnji.

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 11:51
 


Page 15 of 18