Projekat BELISSIMA je pružio podršku Letnjem Balkanskom Institutu  (Balkan Summer Institute 2011). Program je ovde, a poster je ovde . U okviru seminara SEENET-MTP Mreže za nastavnike biće od 19. do 21. avgusta u Nišu održan skup "Savremene metode nastave fizike". Među predavačima je i Dr Milan Bogosavljević, a za subotu 20. avgusta kada je predviđena poseta Astronomskoj stanici Vidojevica predviđena su, između ostalog, predavanja Dr Olivera Vincea o 60-cm teleskopu postavljenom na Vidojevici i planovima za nabavku 1.50-m teleskopa koji će biti postavljen u njegovoj blizini i  Dr Bogosavljevića o upotrebi savremenih robotskih teleskopa kojim se pristupa preko Interneta. Planirana su  i astronomska posmatranja uz pomoć 60-cm teleskopa.

 

 

Poslednja izmena u petak, 19 avgusta 2011 08:59
 

Ekipa BELISSIME  na Meteor 2011 Távcsöves Találkozó - “Meeting of the members of the Hungarian Astronomical Association with telescopes, 2011“

 

Od 27. do 31. jula 2011, Madjarska Astronomska Ascocijacija organizovala je tradicionalni godišnji skup u Tarján-u u Madjarskoj koji okuplja kako astronome amatere, tako i profesionalne astronome, članove Ascocijacije i ljubitelje astronomije. Na ovu manifestaciju učesnici su doneli svoje teleskope da bi posmatrali nebo pošto je zagađenost neba na ovom mestu mala.

 

Skupu je prisustvovalo oko 300 ljudi. Organizatori su svakog dana skupa priredili niz interesantnih predavanja. Učesnici projekta BELISSIMA, Dr. Oliver Vince i Monika Jurkovićpozvani su na skup da predstave Astronomsku opservatoriju Beograd (AOB) i to njenu prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i projekat BELISSIMA. Njihovo predavanje održano je 29. jula i imalo je naslov: "65L: Astronomija u Beogradu, projekat BELISSIMA i Astronomska stanica Vidojevica".

 

U toku skupa učesnici projekta BELISSIMA imali su priliku da razgovaraju sa mnogobrojnim učesnicima. U razgovorima sa Tibor Horváth-om, sa Hegyháti Observatory Foundation,  iz Hegyhátsál-a u Madjarskoj saznali su detalje vezane za izgradnju opservatorije u Hegyhátsál-u za koju su bila obezbeđena sredstva iz EU fondova za 50 cm Ritchey-Chrétien teleskop posle čega je u toku nekoliko godina trajala borba za obezbeđivanjem sredstava za adekvatnu građevinu za instrument.

 

Dr. Oliver Vince i Monika Jurković razgovarali su i sa András Dán-om iz kompanije GEMINI Bt., čija je glavna aktivnost izrada mehanike i softvera za upravljanje teleskopa. Njegovi uspešni projekti uključuju, pored pomenutog teleskopa u Hegyhátsál-u i automatski 40 cm teleskop Astronomske stanice Piszkéstető, kao i 40 cm teleskop Opservatorije u Szeged-u u Mađarskoj.

 

Oni su takođe imali priliku da razgovaraju i sa rukovodiocem HAT (Hungarian Automated Telescope) projekta, Dr. Gáspar Bakos-om, i jednim od njegovih saradnika Pál Sári-jem,koji je uradio mehaniku za teleskope koje koristi HAT projekat. Ovi teleskopi su mnogo manjih dimenzija od predviđenog teleskopa "Milanković", ali interesantno je da njihovi teleskopi rade potpuno autonomno na 4 kontinenta. Saradnici HAT projekta napisali su softver za precizno određivanje vremenskih uslova bez interakcije sa korisnicima, uzimajući u obzir sve postojeće podatke sa lokalne meteorološke stanice.

 

Dr. László L. Kiss, zamenik direktora Konkoly Thege Miklós Astronomical Research Institute, izrazio je želju saradnicima projekta BELISSIMA da dođe i poseti AOB, kao i da održi predavanje o KEPLER svemirskom teleskopu i mogućoj saradnji.

 

Dr. Tibor Hegedűs, sa Opservatorije u Baji doneo je da predstavi planetarijum na naduvavanje. U razgovoru sa njim diskutovana su njegova iskustva, kao i teškoće vezane za automatizaciju instrumenata na Opservatoriji u Baji.

 

 


Monika Jurković predstavlja AOB i projekat BELISSIMA.

 

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 11:08
 

2011 NEON  Summer School

 

Jedan od učesnika projekata BELISSIMA sa Astronomske opservatorije Beograd (AOB), Nemanja Martinović, učestvovao je u radu 2011 NEON (Network of European Observatories in the North) letnje škole održane na  Astronomskoj opservatoriji  Molėtai  u Litvaniji od 14. do 27. jula 2011. godine.

 

Ova škola pružila je mladim istraživačima priliku da steknu praktično iskustvo u posmatračkim tehnikama, kao i u redukciji podataka i analizi podataka. Za vreme trajanja škole održan je niz predavanja koja su obrađivala različite teme od opšteg astronomskog interesa (posmatračke tehnike, tehnike redukcije podataka, instrumenti za posmatranja, kao i predstavljanje određenih evropskih posmatračkih kapaciteta).

 

Na samom početku škole učesnici su bili podeljeni u 5 grupa koje su radile na različitim projektima. Nemanja Martinović je učestvovao u radu grupe koju je predvodio Dr. Lorenzo Morelli. Cilj rada ove grupe bio je određivanje zvezdane kinematike i starosti, metaličnosti i odnosa alpha/Fe zvezdane populacije u centralnim regionima, ali i duž radijalnih profila za određenu galaksiju. Galaksija je izabrana na osnovu različitih zahteva (lokacija raspoloživih teleskopa, sjaj itd): bila je to NGC 5866.

 

Bila su predviđena sledeća posmatranja:

 

1) CCD fotometrijska posmatranja uz pomoć lokalnog 35/51 cm Maksutovog teleskopa ACT-452 koristeći Vilnius fotometrijski sistem sa P, V, Y, X i S filterima su uspešno urađena.

 

2) Long-slit posmatranja uz pomoć Nordic Optical Telescope-a (2.5m) su uspešno urađena.

 

3) Posmatranja uz pomoć Moletai 1.65m teleskopa koristeći BVRI filtere, zbog lošeg vremena, na žalost, nisu mogla da budu obavljena.

 

Posmatranja koja su obavljena bila su obrađena koristeći IRAF i IDL programska okruženja, a analiza je obavljena koristeći grupu lokalno napisanih programa i IDL program GANDALF (Gas AND Absorption Line Fitting). Po završetku projekta grupa je u izlaganju koje je trajalo 30 minuta predstavila svoje rezultate pri čemu je svaki učesnih predstavio svoj doprinos.

 

Na samom kraju škole, uspešnim učesnicima dodeljene su diplome koje potvrđuju da su imali najmanje 125 sati praktičnog rada za vreme trajanja škole. Takođe, održana je i diskusija koja se odnosila na različite teme od interesa za mlade istraživače u raznim oblastima astrofizike.

 

 

Učesnici NEON letnje škole: Nemanja Martinović se nalazi ispred drveta

 

Predavači na NEON letnjoj školi

 

 

Astronomski kamp  "Letenka 2011"

Od 21. do 24. jula 2011. godine na Letenki, Fruška gora,  održan je Međunarodni astronomski kamp "Letenka 2011". Kamp je organizovao časopis Astronomski magazin, a pokrovitelji su bili Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine i PMF - Departman za fiziku u Novom Sadu.

 

 

Kamp je namenjen zainteresovanima za astronomiju i organizuje se svake godine na različitim lokacijama gde su moguća amaterska posmatranja teleskopom. Učesnici su ove godine došli iz Srbije, Makedonije, Češke Republike, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Preko dana bila su organizovana razna predavanja, a noću su se obavljale posmatračke aktivnosti.

 

Organizatori su pozvali Dr. Olivera Vincea sa Astronomske opservatorije da održi predavanje o Astronomskoj stanici Vidojevica i projektu BELISSIMA. Predavanje je održano 23. jula 2011. i dostupno je ovde. Ova prezentacija bila je prvo zvanično predstavljanje projekta BELISSIMA astronomima amaterima u Srbiji. Pitanja koja su postavljana posle prezentacije pokazuju da su učesnici bili veoma zainteresovani za detalje Radnog paketa 4 vezanim za popularizaciju astronomije i mogućnosti upotrebe 60cm teleskopa koji već funkcioniše i budućeg teleskopa klase 1.50 m u obrazovne/naučne svrhe.

 

 

Dr. Oliver Vince predstavlja AS Vidojevica i projekat BELISSIMA.

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 10:55
 

Garching:  ``Hands-on Strong Gravitational Lensing School'

 

Učesnik projekta BELISSIMA, Marko Stalevski, učestvovao je u četvorodnevnoj praktičnoj obuci u okviru škole o gravitacionim sočivima ``Hands-on Strong Gravitational Lensing School'" koja je održana u  Excellence Cluster Universe, u Garching-u u Nemačkoj od 14. do 17. juna 2011. Škola je bila namenjena doktorantima i mlađim postdiplomcima iz astronomije i fizike.

 

Ciljevi škole bili su sledeći:

 

upoznavanje sa važnošću "strong lensinga"-a medju mladim astronomima;

 

povećanje produktivnosti studenata i podsticanje saradnje u ovoj oblasti i

 

podsticanje novih naučnih projekta između studenata i pozvanih/lokalnih predavača.

 

Diskutovane su sledeće teme: teorija "strong lensing"-a, gravitaciona sočiva kao kosmološki teleskopi, "strong lensing" i modeli zvezdanih populacija, kosmološke primene "strong lensing"-a, studije podstruktura sa "strong lensing-om i veza "strong lensing"-a sa zvezdanom dinamikom.

 

Tokom poslepodnevih aktivnosti studenti su pohađali praktične kurseva. Diskutovan je niz interesantnih fenomena i savremenih istraživanja od kojih su neka moguća sa teleskopom klase 1.50m kakav će biti teleskop "Milanković": merenje kašnjenja za kvazare iz optičkih svetlosnih krivih (npr. COSMOGRAIL projekat), što može da posluži za određivanje Hablove konstante i ostalih kosmoloških parametara.

 

Marko Stalevski je predstavio svoj rad u kratkom izlaganju od 12 minuta u kome je pokazao svoj rad na 3D modeliranju radijativnog transfera u AGN torusima od prašine, uticaju "microlensinga" na infracrveno zračenje torusa od prašine kao i planove za buduće proučavanje uticaja "strong lensing"-a na toruse od prašine. Neophodna posmatranja se planiraju uz pomoć teleskopa "Milanković" koji u okviru projekta BELISSIMA treba da se postavi na planini Vidojevica.

 

 

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 10:50
 


Page 14 of 18