BELISSIMA konferencija -- Beograd, 18-21 Septembar 2012

Rukovodstvo projekta BELISSIMA ima zadovoljstvo da najavi konferenciju koja će se održati u Beogradu od 18. do 21. septembra 2012.  Konferencija “Future Science With Metre-Class Telescopes” će okupiti eksperte koji će analizirati naučne aspekte posmatranja koja mogu da se obave teleskopima klase od oko jedan metar.

Konferencija je najavljena i na medjunarodnoj listi astronomskih skupova ovde.

(Originalna  vest: 04/05/2012)

Dodatak (23/06/2012): Konferencija projekta BELISSIMA najavljena je i na sajtu jednog od vodećih Evropskih časopisa za astronomiju, Astronomy & Astrophysics:  link je ovde.

 

 

Poslednja izmena u subotu, 23 juna 2012 17:11
 

Proslavljeno 125 godina Astronomske opservatorije

 

 

U ponedeljak, 9. aprila 2012. godine Astronomska opservatorija Beograd (AOB) proslavila je 125 godina svog postojanja. Svečanosti u biblioteci AOB prisustvovali su mnogobrojni ugledni gosti. U prikazu rada AOB projekat BELISSIMA bio je pomenut više puta od strane direktora AOB, Dr. Zorana Kneževića.

 

U narednim mesecima biće organizovano još aktivnosti u cilju obeležavanja ovog značajnog jubileja.

 

 

 

 

Ministar prosvete i nauke, Prof. Žarko Obradović (levo) i direktor AOB, Dr. Zoran Knežević (desno)

 

 

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, akademik Nikola Hajdin

 

 

Brošura AOB bila je podeljena gostima

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 23 aprila 2012 11:20
 

BELISSIMA u Politici

 

Povodom proslave 125 godina Astronomske opservatorije u Beogradu dnevni list Politika je u broju od subote 7. aprila 2012. objavio  intervju sa direktorom Opservatorije, Dr. Zoranom Kneževićem u kome se ukratko opisuje rad Opservatije i planovi za nabavku teleskopa "Milanković" preko projekta BELISSIMA. Ceo tekst se nalazi ovde.

 

Poslednja izmena u nedelju, 08 aprila 2012 12:03
 

Saradnja projekta BELISSIMA i Srpske naučne televizije

Projekat BELISSIMA i Srpska naučna televizija započeli su saradnju i prva snimljena emisija koja predstavlja projekat BELISSIMA i Astronomsku stanicu Vidojevica treba da bude emitovana uskoro. Srpska naučna televizija je osnovana od strane nevladine organizacije Komitet znanja Srbije (www.koznas.org), kao televizijska stanica civilnog društva, čiji je osnovni cilj afirmacija i popularizacija nauke, kulture i umetnosti. Osnovna orijentacija ove televizije usmerena je ka edukaciji i informisanju, pre svega mlađe populacije. Kako ovakvi programi u Srbiji nisu često zastupljeni, realizacija ovog projekta predstavljala bi mogućnost da se sadržaji ovakvog karaktera približe širem auditorijumu.

Početak emitovanja programa planira se do sredine maja 2012, a program će biti emitovan u okviru Telekomovog IPTV paketa, Web tv-a i Web tv-a za dijasporu. Uskoro će gledaoci moći da prate program Srpske naučne televizije i putem web sajta na adresi www.sntv.rs.

Poslednja izmena u utorak, 27 marta 2012 12:40
 

BELISSIMA I TELESKOP “MILANKOVIĆ”  U “DANICI” ZA 2012. GODINU

U izdanju Vukove zadužbine iz Beograda izašao je srpski narodni ilustrovani kalendar “Danica” za 2012. godinu. Ovo je 19. godište nove serije ove publikacije koja se distribuira u zemlji (između ostalog dobijaju je biblioteke svih škola u Srbiji) i inostranstvu.

U okviru sekcije “Astronomija” objavljen je tekst “Planete lutalice'” koordinatora projekta BELISSIMA Dr Srdjana Samurovića u kome su prikazana nova istraživanja egzoplaneta koje su veoma udaljene od matičnih zvezda, tj. koje su “usamljene”. Jedan od mogućih načina njihove detekcije su tzv. “microlensing” posmatranja i ovaj tip posmatranja biće moguć uz pomoć teleskopa “Milanković” čiji će prečnik glavnog ogleda biti 1.5 metar i koji će biti postavljen na planini Vidojevica.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 12 marta 2012 12:56
 


Page 12 of 18