BELISSIMA na Radio Beogradu

Učesnici projekta BELISSIMA, dr Srdjan Samurović, dr Milan Bogosavljević i dr Miroslav Mićić učestvovaće u emisiji "Talasanje" prvog programa Radio Beograda koja počinje u petak 20. jula 2012. u 11:15. Biće predstavljene aktivnosti projekta BELISSIMA, kao i aktivnosti Astronomske opservatorije iz Beograda vezane za proslavu 125 godina njenog postojanja.

(Originalna vest: 17/07/2012)

 

Dodatak (23/07/2012): Snimljena emisija dostupna je ovde.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 23 jula 2012 10:35
 

BELISSIMA konferencija: drugo saopštenje

 

Drugo saopštenje vezano za medjunarodnu BELISSIMA konferenciju nalazi se ovde. Rok za registraciju produžen je do 15. jula 2012. godine.

Poslednja izmena u petak, 29 juna 2012 10:37
 

BELISSIMA na radionici Srbija-Italija

 


Od 25. do 26. juna 2012. u zgradi Rektorata Beogradskog univerziteta organizovana je radionica (Workshop) Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača (Associazione Italiani e Serbi Scienziati e Studiosi, AIS3). Ovo je bio prvi skup asocijacije koju je pokrenuo Dr. Paolo Battinelli, astrofizičar iz Rima i ataše za nauku ambasade Italije u Beogradu. Skup pod nazivom "Srbija-Italija, status i perspektive naučne i tehnološke bilateralne saradnje  (Serbia--Italia, Status and Perspectives of the Scientific and Technological Bilateral Cooperation)" počeo je generalnom skupštinom ove asocijacije. Dr. Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB) koji dugo i intenzivno saradjuje sa kolegama iz Italije izabran je u "Steering committee" AIS3 asocijacije. Uvodne napomene na skupu dali su mnogobrojni ugledni istraživači, kao i ambasador Republike Italije, njegova ekselencija Armando Varricchio. Sledeći govornici su dali svoje napomene:  Dr. Paolo Battinelli, Prof. dr Marko Ivetić (prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu), Prof. dr  Branko Kovačević (rektor Univerziteta u Beogradu), njegova ekselencija Armando Varricchio, akademik Ljubiša Rakić (SANU), Prof. dr Ljubiša Topisirović (predsednik Zajednice instituta Univerziteta u Beogradu), Prof. dr  Fernando Ferroni (predsednik Istutito Nazionale di Fisica Nucleare, Italija), Prof. dr Lidietta Giorno (National Research Council, Italija), Prof. dr Adriano De Maio (predsednik Area Science Park Trieste, Italija) i Prof. dr Gian Paolo Vettolani (naučni direktor Istituto Nazionale di Astro Fisica, Italija).  Svi govornici su izneli svoja vidjenja situacije u složili se da postojećoj snažnoj saradnji izmedju Srbije i Italije u oblasti nauke i tehnologije treba pružiti podstrek i u tom smislu inicijativa AIS3 asocijacije predstavlja važan okvir. Program skupa dostupan je ovde.

 

Uvodne napomene na AIS3 radionici. Sa leva na desno: Opening remarks of the AIS3 workshop. From left to right: Dr. Paolo Battinelli (Opservatorija iz Rima i ataše za nauku ambasade Italije u Beogradu), Prof. dr Marko Ivetić (prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu), Prof. dr Adriano De Maio (predsednik Area Science Park Trieste, Italija), Prof. dr Fernando Ferroni (Predsednik Istutito Nazionale di Fisica Nucleare, Italija), Academician Ljubiša Rakić (SANU), Prof. dr Branko Kovačević (rektor Univerziteta u Beogradu), Njegova ekselencija Armando Varricchio (ambasador Republike Italije), Prof. dr Ljubiša Topisirović (predsednik Zajednice instituta Univerziteta u Beogradu),Prof. dr Lidietta Giorno (National Research Council, Italija), i Prof. Dr. Gian Paolo Vettolani (naučni direktor Istituto Nazionale di Astrofisica, Italija).

 

U poslepodnevnim časovima prvog dana skupa, medju brojnim prezentacijama našla se i prezentacija dr Srdjan Samurovića, koordinatora projekta BELISSIMA, koji je u ime AOB predstavio predavanje pod naslovom ''Astronomska opservatorija iz Beograda: institucionalna i pojedinačna saradnja sa Italijom`` (``Astronomical Observatory of Belgrade: Institutional and Individual Cooperation with Italy``). Posle predstavljanja saradnji dr Zorana Kneževića i takodje svojih, on je naročito skrenuo pažnju slušaocima na značaj projekta BELISSIMA za budućnost AOB i predstavio dosadašnje rezultate i planove za budućnost kao i učešće u projektu kolega iz Italije. Takodje je najavio veliku medjunarodnu konferenciju projekta BELISSIMA koja će se odigrati u septembru 2012. godine. Pokazao je da se medju učesnicima nalazi i dr Paolo Battinelli, inicijator AIS3 asocijacije. Dr. Samurović je na kraju svog izlaganja pozvao učesnike radionice da posete izložbu posvećenu 125. godišnjici rada AOB koja se odvija u blizini Rektorata, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

 

Dr. Srdjan Samurović, koordinator, predstavlja projekat BELISSIMA.

Pre radionice štampana je knjiga apstrakata koja je bila podeljenja učesnima, a Proceedings-i ove radionice koji će sadržavati sve priloge učesnika biće štampani uskoro. Web strana AIS3 asocijacije je http://www.ais3.rs i u trenutku pisanja ove vesti (kraj juna 2012) je još uvek u fazi pripreme.


 

BELISSIMA na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU

Na predavanju održanom 21. juna 2012. u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti, u okviru trajanja izložbe “Kuća na zvezdanom putu” koja je organizovana u okviru proslave 125 godina Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB) predstavljen je projekat BELISSIMA. Koordinator projekta, dr Srdjan Samurović predstavio je detalje i aktivnosti projekta BELISSIMA. Publici je predstavio i najnovije aktivnosti vezane za nabavku teleskopa “Milanković” i najavio je konferenciju projekta planiranu za september 2012. Posle predavanja slušaoci su postavljali pitanja i uzeli su učešća u diskusiji o različitim aspektima projekta. Predavanje je dostupno ovde.

 

 

Koordinator projekta BELISSIMA, dr Srdjan Samurović

 

Koordinator projekta BELISSIMA, dr Srdjan Samurović i direktor AOB, dr Zoran Knežević

Poslednja izmena u subotu, 23 juna 2012 17:16
 

 

OTVORENA IZLOŽBA O ASTRONOMSKOJ OPSERVATORIJI

U četvrtak 7. juna 2012. godine u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU)  u prisustvu velikog broja uglednih gostiju otvorena je velika izložba pod nazivom “Kuća na zvezdanom putu” posvećena obeležavanju 125 godina rada Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB). Izložbu su otvorili akademik Zoran Petrović, direktor Galerije, dr Zoran Knežević, direktor AOB i dopisni član SANU i akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU. Na izložbi koja traje do 6. jula prikazan je razvoj Opservatorije, njena sadašnjost i pravac budućeg razvoja. Izložen je veliki broj instrumenta, plaketa, knjiga i publikacija, kao i pisama iz fonda AOB.

Na izložbi je prikazan i projekat BELISSIMA, kao i Astronomska stanica Vidojevica u okviru koje će biti postavljen teleskop “Milanković" prečnika 1.5 metar koji se upravo nabavlja preko projekta BELISSIMA uz podršku Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije.

Tokom trajanja izložbe predvidjeno je održavanje predavanja vezanih za astronomski rad na Opservatoriji. U sredu, 13. juna u 18:00 dr Slobodan Ninković održaće predavanje o istorijatu AOB, a u četvrtak 21. juna, takodje u 18:00, dr Srdjan Samurović, koordinator projekta BELISSIMA prikazaće rad ovog trenutno najznačajnijeg projekta na AOB.

Na otvaranju izložbe posetioci su mogli da uzmu flajer (prednja i zadnja strana) koji predstavlja rad AOB, kao i brošuru o AOB uradjenu u okviru projekta BELISSIMA.

Ova izložba je prikazana u medijima: RTS i Studio B su, izmedju ostalih, prikazali priloge posvećene ovom dogadjaju, a takodje i vodeći dnevni listovi u Srbiji (Politika, Blic, Večernje novosti) su posvetili prostor izložbi Astronomske opservatorije.

Tokom otvaranja snimljen je i materijal u produkciji projekta BELISSIMA.

 

(Originalna vest: 12/06/2012)

 

Dodatak (21/06/2012): Na sajtu B92 objavljen je detaljan tekst o AOB i izložbi -- tekst je dostupan ovde.

 

 


Academik Zoran Petrović, direktor Galerije

Dr Zoran Knežević, direktor  Astronomske opservatorije

 

 


Akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU

 


Spoljni izgled Galerije (levo)

 


Spoljni izgled Galerije (desno)

 


Stari instrumenti

 

Stare knjige iz biblioteke AOB

 


Publikacije AOB

 


Deo galerije  posvećen projektu BELISSIMA; autor skulpture “Posmatrač beskraja” je Hana Ovesni

 

 

 

 

 

 

 

Poslednja izmena u četvrtak, 21 juna 2012 09:31
 


Page 11 of 18