BELISSIMA na  Horizon 2020 Space Info danu

G. Milan Stojanović zaposlen na Astronomskoj opservatoriji iz Beograda (AOB), nacionalna kontakt osoba za oblast svemir i učesnik projekta BELISSIMA predstavio je  AOB i projekat BELISSIMA na "Horizon 2020 Space Infoday" i na "Workshop on Space Science and Technology Co-operation" koji su se održali u Ljubljani 19. i 20. aprila 2016. godine. Ova konferencija organizovana je od strane Evropske komisije i COSMOS2020 mreže koja okuplja sve nacionalne kontakt osobe za oblast svemir i svemirska istraživanja u Horizont 2020 programu. U okviru sekcije "Good practices on successful implementation of EU funds in Space RTD" g. Stojanović je predstavio BELISSIMA projekat kao jedan uspešan i dobar primer FP7 projekta. Publika je ovo izlaganje ispratila sa punom pažnjom.

 

G. Milan Stojanović (levo) za vreme svog izlaganja. Dr. Ivan Skubic, organizator skupa je sa desne strane.

 

Tokom oba dana konferencije predstavljen je i poster sa najbitnijim detaljima BELISSIMA projekta uradjen od strane g. Stojanovića i koordinatora projekta BELISSIMA, dr Srdjana Samurovića.

 

G. Milan Stojanović ispred BELISSIMA postera.

Poslednja izmena u ponedeljak, 25 aprila 2016 20:09
 

BELISSIMA seminar u biblioteci Astronomske opservatorije

 

U biblioteci Astronomske opservatorije je 2. decembra 2015. godine održan BELISSIMA seminar pod nazivom Teleskop “Milanković” -- trenutni status i izgledi za budućnost. Predavači se bili dr Oliver Vince sa Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB), ujedno i upravnik Astronomske stanice Vidojevica (ASV) gde će teleskop “Milanković” da bude montiran i dr Michal Bilek  sa Astronomskog instituta Akademije nauka Češke republike koji je posetio AOB u okviru projekta BELISSIMA.

Dr Oliver Vince je u svom izlaganju predstavio ukratko istorijat ASV kao i trenutno stanje na ovoj posmatračkoj stanici. Zatim je opisao nedavno uspešno testiranje teleskopa prečnika glavnog ogledala od 1.40 m (teleskop “Milanković”)  koji AOB nabavlja korišćenjem sredstava FP7 REGPOT projekta BELISSIMA i sredstava koja obezbedjuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.   Pošto je detaljno opisao funkcionisanje teleskopa, dr Vince je najavio njegovu montažu na ASV za proleće 2016. godine. Na kraju svog izlaganja on je pokazao i novoizgradjeni paviljon sa pokretnim krovom na ASV gde će teleskop biti smešten.

Dr Michal Bilek je svoje izlaganje podelio na nekoliko delova. U prvom delu predstavio je svoj program PARot (PARot polar aligner) koji se koristi sa poravnavanje teleskopa. Predstavio je različite tehničke detalje, kao i film koji prikazuje njegovo funkcionisanje.
U drugom delu svog izlaganja dr Bilek je prikazao svoj posmatrački predlog za posmatranje tzv. “shell” galaksija sa ASV, a u trećem delu svog izlaganja nadovezao se na svoje predavanje koje je u okviru redovnih seminara AOB održao 28. oktobra 2015, pod nazivom “Testing MOND in Shell Elliptical Galaxies” i prikazao nove rezultate koje je dobio u saradnji sa rukovodiocem projekta BELISSIMA, dr Srdjanom Samurovićem, koji su od značaja za buduća posmatranja sa ASV.

 

Dr. Oliver Vince na BELISSIMA seminaru

 

 

Dr. Michal Bilek na BELISSIMA seminaru

 

BELISSIMA: drugo produženje


Projekat BELISSIMA zvanično je od strane Evropske komisije produžen za godinu dana: trajanje projekta je sada 72 meseca što znači da će projekat biti završen 30. juna 2016. godine. Razlog za ovo produženje je kašnjenje isporuke glavnog ogledala prečnika 1.40 m za teleskop koji će biti montiran na Astronomskoj stanici Vidojevica.

Rukovodstvo projekta BELISSIMA se  zahvaljuje “Project officer”-u projekta BELISSIMA Dr. Grzegorz Ambroziewicz-u kao i “Head of Unit"-a Dr. Dimitri Corpakis-u iz Evropske komisije na njihovoj pomoći i razumevanju.

Rukovodstvo projekta BELISSIMA se takodje  zahvaljuje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i to posebno, dr Aleksandru Beliću, državnom sekretaru, dr Viktoru Nedoviću, pomoćniku ministra za medjunarodnu saradnju i evropske integracije i gospodji Željki Dukić, višem savetniku i koordinatoru za FP7 i H2020 u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Takodje, rukovodstvo se zahvaljuje dr Antunu Balažu, predsedniku Upravnog odbora Astronomske opservatorije na njegovoj pomoći oko drugog produženja projekta BELISSIMA.

Sun Aug 16 12:48:47 CEST 2015

Poslednja izmena u ponedeljak, 17 avgusta 2015 07:37
 

BELISSIMA ponovo u Politici

 

Rukovodilac 4. radnog paketa projekta BELISSIMA, dr. Milan Ćirković dao je intervju dnevnom listu Politika. U kulturnom dodatku on je, izmedju ostalog, govorio o planovima projekta BELISSIMA, kao i o predvidjenom postavljanju teleskopa "Milanković" na planini Vidojevica.

 

dr. Milan Ćirković

Poslednja izmena u petak, 16 januara 2015 10:07
 

BELISSIMA na 14. Zalivskoj astronomskoj konferenciji

 

Dr Milan Bogosavljević predstavio je projekat BELISSIMA na 14. Zalivskoj astronomskoj konferenciji (14th Gulf Astronomy Conference) koja je održana 13. decembra 2014. godine  u Abu Dabiju na Njujorškom univerzitetu (New York University).

Program konferencije dostupan je ovde, a abstract predavanja dr Milana Bogosavljevica dostupan je ovde.

 

Dr Milan Bogosavljević na 14. Zalivskoj astronomskoj konferenciji

Poslednja izmena u ponedeljak, 22 decembara 2014 09:52
 


Page 4 of 18