GOSTOVANJA UČESNIKA BELISSIME NA RADIO BEOGRADU

 

U proteklih nekoliko meseci učesnici projekta BELISSIMA gostovali su više puta na  Radio Beogradu 2 u okviru naučne emisije "Solaris" koju vodi Srdja Janković:

 

1) Dr Zorica Cvetković gostovala je 19. 10. 2010. i tom prilikom je predstavila rad na istraživanju vizuelno dvojnih zvezda i planove za nabavku nove opreme za njihovo posmatranje kao i značaj ovih aktivnosti za projekat BELISSIMA.

 

2) Dr Gojko Đurašević gostovao je u emisiji 26. 10. 2010. u okviru koje je prikazao istraživanja bliskih dvojnih zvezdanih sistema i planovima za nabavku opreme za njihove posmatranje. I on je govorio o značaju ovih posmatranja za projekat BELISSIMA.

 

3) Dr  Srdjan Samurović je gostovao u emisiji od 02. 03. 2011. (link) i predstavio je rad projekta BELISSIMA u okviru svih radnih paketa i najavio buduće aktivnosti vezane za izgradnju robotizovanog teleskopa "Milanković".

 

4) Dr Milan Ćirković gostovao je u emisiji koja je bila na programu 13. 04. 2011. (link) i koja je bila posvećena pedesetogodišnjici prvog leta čoveka u kosmos.

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 12:38
 

BELISSIMA NA FESTIVALU NAUKE

 

 

 

Projekat BELISSIMA učestvovao je na 4. Festivalu Nauke u Beogradu od 3. do 5. decembra 2010. BELISSIMA je imala interaktivnu izložbu posvećenu energiji - "Stvaranje i uništavanje energije" i prezentaciju o sjajnom meteoru koji je eksplodirao nad južnom Srbijom dve nedelje pre festivala. Ovaj meteor snimile su kamere koje su saradnici BELISSIME postavili na Astronomskoj Stanici Vidojevica i čiju putanju istražuju.

Poslednja izmena u sredu, 02 februara 2011 12:12 Pročitaj više...
 


POSETA SER ARNOLDA VOLFENDEJLA AOB

 

Astronomska opservatorija Beograd imala je čast da u utorak, 8. novembra 2010. ugosti Prof. Ser Arnold Volfendejla (Sir Arnold Wolfendale) člana Kraljevskog društva Velike Britanije i 14. Kraljevskog astronoma. Prof. Volfendejl je obišao Astronomsku opservatoriju i posetio Veliki refraktor u društvu zamenika direktora i rukovodioca radnog paketa (WP2) projekta BELISSIMA dr Ištvana Vincea, dr Srdjana Samurovića, koordinatora projekta BELISSIMA i dr Olivera Vincea, saradnika Opservatorije. Prof. Volfendejl je razgovarao sa zaposlenima na Opservatoriji i predstavljen mu je projekat BELISSIMA. U razgovoru sa Prof. Volfendejlom razmatrane su mogućnosti saradnje sa kolegama astronomima iz Velike Britanije i diskutovani su mnogobrojni problemi savremene astronomije i nauke uopšte (kosmički zraci, posmatranja Sunca, posmatranja dvojnih zvezda, dinamika galaksija, klimatske promene, astrobiologija).

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 24 januara 2011 06:58 Pročitaj više...
 


Seminar Teleskop Milanković na Vidojevici:

"STRATEGIJA RAZVOJA POSMATRAČKE ASTRONOMIJE U SRBIJI"

održan je 6. septembra 2010. godine u biblioteci Astronomske opservatorije Beograd (AOB).

Učestovalo je 40 naučnika od kojih je najveći broj bio sa AOB, ali bili su prisutni i kolege sa Odseka za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kolege sa Instituta za Fiziku iz Beograda, Narodne Opservatorije iz Beograda i Istraživačke stanice Petnica. Skup je bio podeljen u tri dela.

Poslednja izmena u utorak, 14 septembara 2010 21:15 Pročitaj više...
 


Page 21 of 22