ASTRONOMSKA STANICA VIDOJEVICA: ASTROFOTOGRAFSKA RADIONICA (AŽURIRANO 1, 2)

 

Astronomomska opservatorija iz Beograda (AOB) ogranizuje od petka 30. septembra do nedelje 2. oktobra 2016. godine prvu radionicu astrofotografije pod nazivom “Vidojevačka astrofotografska radionica” na Astronomskoj stanici na planini Vidojevica.  Učesnici radionice će imati prilike da se upoznaju sa stanicom kao i njenom opremom, teleskopom od 60 cm kao i teleskopom “Milanković” nabavljenim preko FP7 projekta BELISSIMA uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.  Organizacioni odbor čine: Dr Oliver Vince, upravnik AS Vidojevica, AOB,  Miodrag Sekulić, tehnički posmatrač na AS Vidojevica, AOB,  Bratislav Ćurčić, amater astronom, Niš i Nenad Filipović, amater astronom, Beograd. Više informacija je dostupno u ovom dokumentu.

 

 

AŽURIRANO 1:

Astrofotografska radionica je bila veoma uspešna: 20 učesnika iz Srbije i Makedonije radilo je sa RGB i “luminence” filterima. Obe noći bile su vedre i u potpunosti iskorišćene. Testirano je nekoliko kamera i organizovana su dva predavanja o planetarnoj astrofotografiji sa naglaskom na “lucky imaging”. Održane su diskusije o statusu astronomije u Srbiji i regionu kao i o saradnji sa astronomima amaterima. Fotografije  snimljene za vreme radionice dostupne su dole.


AŽURIRANO 2:

Postavljena su dva izveštaja o Astrofotografskoj radionici na Web stranici Astronomskog magazina.

1) “Videsmo Vidojevicu” koji je napisao  Slobodan Nikolić: link je ovde

2)  “Vidojevačka astrofotografska radionica 2016“ koji je napisao Aleksandar Zorkić: link je ovde

Rukovodstvo projekta BELISSIMA se zahvaljuje učesnicima radionice na slikama koje su poslali. 

 

 

 

 

(M1: snimio Nenad Filipović, Beograd, Ritchey-Chretien 250mm f/8 sa korektorom polja, ASA DDM60 Pro SBIG STT-8300 sa Baader filterima, R, G, B, Ha: 10x5min po svakom filteru)

(NGC6949: snimio Nenad Filipović, Beograd, Ritchey-Chretien 250mm f/8 sa korektorom polja, ASA DDM60 Pro SBIG STT-8300 sa Baader filterima, R, G, B: 7x5min po svakom filteru)

(NGC7023: snimio Nenad Filipović, Beograd, Ritchey-Chretien 250mm f/8 sa korektorom polja, ASA DDM60 Pro SBIG STT-8300 sa Baader filterima, R, G, B: 9x5min po svakom filteru)

(Snimio Slobodan Nikolić, AD Aristarh)

(IC1396: Snimio Nenad Filipović, Beograd, Ritchey-Chretien 250mm f/8 sa korektorom polja, ASA DDM60 Pro SBIG STT-8300 sa Baader filterima, R, G, B: 4x5min R 3x5min G i 3x5min B)

(Iris nebula: Snimio Slobodan Nikolić, AD Aristarh)

(Ghost nebula: Snimio Slobodan Nikolić, AD Aristarh)

 

(M33: Snimio Slobodan Nikolić, AD Aristarh)

 

(M16: Snimio Dejan Radovanović, AD Antares Sokobanja, 42 frejma ( 28mn ) Iso 1600)

 

(M27: Snimio Dušan Vučković, Belgrade)

 

(M33: Snimio Dušan Vučković, Belgrade)

 

(M27: Snimio Dušan Vučković, Belgrade)

 

Originalna vest: 23/09/2016

 

Ažurirano prvi put: 05/10/2016


Ažurirano drugi put: 10/10/2016

Poslednja izmena u ponedeljak, 10 oktobara 2016 11:51
   

DRUGA BELISSIMA RADIONICA: CDROM

Saopštenja sa druge BELISSIMA radionice održane u junu 2016. godine na Vidojevici štampana su na optičkom disku (ISBN:  978-86-80019-75-8) i dostupna su ovde u formi ISO fajla.

 

POSETA MINISTRA VERBIĆA VIDOJEVICI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  dr Srđan Verbić posetio je u ponedeljak 8. avgusta 2016. godine Astronomsku stanicu na planini Vidojevica (ASV). U njegovoj pratnji bili su dr Miodrag Šuvakov, pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje, dr Antun Balaž sa Instituta za fiziku i predsednik Upravnog odbora Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB). Njima se priključila u Prokuplju gospodja Maja Randjelović, većnica za obrazovanje, omladinu i sport Opštine Prokuplje. Goste su dočekali dr Zorica Cvetković, zamenik direktora AOB, dr Rade Pavlović sa AOB i g. Miodrag Sekulić, posmatrač na ASV.

Dr Verbić je naglasio značaj teleskopa ``Milanković'' i Astronomske stanice na planini Vidojevica. Dodao je da za našu zemlju bitno da odredi koja je infrastruktura neophodna da bi Srbija bila konkurentna sa ostalim zemljama u Evropi kao i da postoji spremnost da se učestvuje u projektima za koje postoje ljudski kapaciteti i finansijska sredstva i da je ASV jedno od takvih mesta. U ime AOB dr Cvetković je istakla da je AOB jedina profesionalna ustanova koja se bavi astronomskim istraživanjima u Srbiji i da prva posmatranja obavljena teleskopom ``Milanković'' veoma obećavaju.

Ova poseta bila je veoma dobro propraćena u medijima i bilo je istaknuto da je glavni izvor finansiranja kupovine teleskopa ``Milanković'' bila Evropska unija preko projekta BELISSIMA a da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije finansijski pomoglo projekat i da će nastaviti u budućnosti da podržava rad Astronomske stanice na planini Vidojevica i AOB.

Linkovi sa vestima:


Zvanični sajt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije


Topličke vesti


Blace Info Press


Top novosti

Politika

i

Večernje novosti

 Poseta paviljonu sa 60 cm teleskopom. S leva na desno: dr Antun Balaž, dr Srdjan Verbić, dr Zorica Cvetković, dr Rade Pavlović i dr Miodrag Šuvakov.

Poseta paviljonu sa teleskopom ``Milanković''. S leva na desno: g. Miodrag Sekulić, dr Srdjan Verbić, dr Antun Balaž i dr Zorica Cvetković.

 

Ispred paviljona sa teleskopom ``Milanković''. S leva na desno: dr Antun Balaž, dr. Miodrag Šuvakov, gdja Maja Randjelović, dr Srdjan Verbić, dr Zorica Cvetković i dr Rade Pavlović.


Zahvaljujemo se g. Dragom Stojkoviću (Topličke vesti) na fotografijama.

Originalna vest: 10/08/2016

Ažurirano: 11/08/2016

Poslednja izmena u četvrtak, 11 avgusta 2016 11:47
 


Page 3 of 22