DOLAZAK DR MIROSLAVA MIĆIĆA NA AOB

 

U okviru Radnog paketa 1 (“Pripreme i unapredjenje Astronomske Opservatorije Beograd”) projekta BELISSIMA od 16. marta 2011. na AOB zaposlen je Dr Miroslav Mićić. On je diplomirao 2001. na Matematičkom fakultetuUniverziteta u Beogradu, a doktorirao 2007. godine na Pensilvanijskom Državnom Univerzitetu. Do dolaska na AOB je radio kao naučni istraživač na Vanderbilt Univerzitetu, SAD, i Sidnejskom Institutu za Astronomiju pri Univerzitetu u Sidneju, Australija. Dr Miroslav Mićić je ekspert za astrofizičke simulacije, astronomsku obradu podataka i vizuelizaciju podataka i njegov rad će biti od velikog značaja za projekat BELISSIMA i uopšte Astronomsku opservatoriju Beograd. Po dolasku na AOB je odmah započeo sa aktivnostima. Uspostavio je saradnju sa mlađim saradnicima AOB u cilju pravljenja različitih numeričkih astronomskih simulacija. Dr Mićić je postavljen od strane Upravnog odbora projekta BELISSIMA za rukovodioca Radnog paketa 3 (videti odvojenu vest). Takodje, dr Mićić je zajedno sa kolegom dr Milanom Bogosavljevićem predstavljao projekat BELISSIMA na skupu u Nišu i Petnici (videti odvojenu vest).

 

 

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 11:46
 

EKIPA PROJEKTA BELISSIMA U MADJARSKOJ

Troje saradnika AOB i učesnika projekta BELISSIMA, Dr Zorica Cvetković, Dr Rade Pavlović i Dr Oliver Vince posetili su od 24. do 26. februara 2011. opservatoriju Piszkesteto na planini Matra. Cilj puta je bio upoznavanje sa radom brze CCD kamere Andor iXon + 888 back-illuminated EMCCD.

 

 

U okviru planiranih nabavki nove opreme na AOB predviđena je i kupovina spekl interferometara, koji bi se montirao na novom teleskopu "Milanković" i  koristio za posmatranja vizuelno dvojnih zvezda čije su komponente međusobno bliske (separacija manja od 1 arcsec). Speklinterferometrijska tehnika spada u posmatračku tehniku visoke ugaone rezolucije kojom se mogu razdvojiti bliske  komponente dvojnih zvezda i koja se u novije vreme koristi za određivanje njihovih relativnih koordinata. Spekl interferometar je sastavljen od više komponenti, a glavna komponenta je brza CCD kamera, koja može da pravi snimke u kratkim vremenskim intervalima (reda nekoliko milisekundi).

 

Organizator ove posete bio je  Dr Tibor Hegedus, sa Astronomske opservatorije u Baji  i ovom prilikom, napravljeno je 5000 snimaka jedne dvojne zvezde za nekoliko minuta.

 

Rezultati ove posete predstavljeni su na Journal Club-u AOB 11. marta 2011.

 

 

 

Sa leva na desno: Dr Oliver Vince, Dr Zorica Cvetković and Dr Rade Pavlović na Piszkesteto opservatoriji.

 

 

 

 

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 11:44
 

TELESKOP “MILANKOVIĆ” NA LISTI PROJEKATA ROBOTSKIH TELESKOPA

 

Na Web stranici “Robotic Telescope Projects" koju uređuje Dr Frederic Hessman nalazi se (u trenutku pisanja ove vesti, početkom maja 2011) 122 robotska teleskopa i među njima na 66. mestu nalazi se teleskop “Milanković”. Ova lista obuhvata teleskope koji već funkcionišu, planirane teleskope (kao što je “Milanković”) kao i teleskope koji su u izgradnji. Teleskop “Milanković” sa predviđenim prečnikom ogledala od oko 1.5m spada u gornjih 8% teleskopa čiji je prečnik ogledala veći od 1.25m. Dr Hessman je rukovodilac mreže MONET teleskopa (http://monet.uni-goettingen.de/foswiki) i bio učesnik skup a projekta BELISSIMA u Prokuplju u septembru 2010. godine (njegova prezentacije je ovde).

 

 

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 11:37
 

TELESKOP "MILANKOVIĆ" U "DANICI" ZA 2011. GODINU

 

U izdanju Vukove zadužbine iz Beograda izašao je srpski narodni ilustrovani kalendar "Danica" za 2011. godinu. Ovo je osamnaesto godište nove serije ove publikacije koja se distribuira u zemlji (između ostalog dobijaju je biblioteke svih škola u Srbiji) i inostranstvu. Izmedju ostalih priloga, u okviru sekcije "Astronomija" objavljen je tekst "Teleskop 'Milanković'" koordinatora projekta BELISSIMA Dr Srdjana Samurovića u kome su predstavljene aktivnosti projekta sa posebnim naglaskom na izgradnju teleskopa "Milanković".

 

 

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 11:34
 


Page 20 of 22