Astronomski kamp  "Letenka 2011"

Od 21. do 24. jula 2011. godine na Letenki, Fruška gora,  održan je Međunarodni astronomski kamp "Letenka 2011". Kamp je organizovao časopis Astronomski magazin, a pokrovitelji su bili Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine i PMF - Departman za fiziku u Novom Sadu.

 

 

Kamp je namenjen zainteresovanima za astronomiju i organizuje se svake godine na različitim lokacijama gde su moguća amaterska posmatranja teleskopom. Učesnici su ove godine došli iz Srbije, Makedonije, Češke Republike, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Preko dana bila su organizovana razna predavanja, a noću su se obavljale posmatračke aktivnosti.

 

Organizatori su pozvali Dr. Olivera Vincea sa Astronomske opservatorije da održi predavanje o Astronomskoj stanici Vidojevica i projektu BELISSIMA. Predavanje je održano 23. jula 2011. i dostupno je ovde. Ova prezentacija bila je prvo zvanično predstavljanje projekta BELISSIMA astronomima amaterima u Srbiji. Pitanja koja su postavljana posle prezentacije pokazuju da su učesnici bili veoma zainteresovani za detalje Radnog paketa 4 vezanim za popularizaciju astronomije i mogućnosti upotrebe 60cm teleskopa koji već funkcioniše i budućeg teleskopa klase 1.50 m u obrazovne/naučne svrhe.

 

 

Dr. Oliver Vince predstavlja AS Vidojevica i projekat BELISSIMA.

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 10:55
 

Garching:  ``Hands-on Strong Gravitational Lensing School'

 

Učesnik projekta BELISSIMA, Marko Stalevski, učestvovao je u četvorodnevnoj praktičnoj obuci u okviru škole o gravitacionim sočivima ``Hands-on Strong Gravitational Lensing School'" koja je održana u  Excellence Cluster Universe, u Garching-u u Nemačkoj od 14. do 17. juna 2011. Škola je bila namenjena doktorantima i mlađim postdiplomcima iz astronomije i fizike.

 

Ciljevi škole bili su sledeći:

 

upoznavanje sa važnošću "strong lensinga"-a medju mladim astronomima;

 

povećanje produktivnosti studenata i podsticanje saradnje u ovoj oblasti i

 

podsticanje novih naučnih projekta između studenata i pozvanih/lokalnih predavača.

 

Diskutovane su sledeće teme: teorija "strong lensing"-a, gravitaciona sočiva kao kosmološki teleskopi, "strong lensing" i modeli zvezdanih populacija, kosmološke primene "strong lensing"-a, studije podstruktura sa "strong lensing-om i veza "strong lensing"-a sa zvezdanom dinamikom.

 

Tokom poslepodnevih aktivnosti studenti su pohađali praktične kurseva. Diskutovan je niz interesantnih fenomena i savremenih istraživanja od kojih su neka moguća sa teleskopom klase 1.50m kakav će biti teleskop "Milanković": merenje kašnjenja za kvazare iz optičkih svetlosnih krivih (npr. COSMOGRAIL projekat), što može da posluži za određivanje Hablove konstante i ostalih kosmoloških parametara.

 

Marko Stalevski je predstavio svoj rad u kratkom izlaganju od 12 minuta u kome je pokazao svoj rad na 3D modeliranju radijativnog transfera u AGN torusima od prašine, uticaju "microlensinga" na infracrveno zračenje torusa od prašine kao i planove za buduće proučavanje uticaja "strong lensing"-a na toruse od prašine. Neophodna posmatranja se planiraju uz pomoć teleskopa "Milanković" koji u okviru projekta BELISSIMA treba da se postavi na planini Vidojevica.

 

 

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 10:50
 

EKIPA BELISSIME U MALAGI

 

Grupa od pet astronoma, učesnika projekata BELISSIMA, sa AOB (u sastavu: Dr Milan Bogosavljević, Dr Oliver Vince i doktoranti Monika Jurković,   Milan Stojanović i Nemanja Martinović) učestvovala je u Malagi u Španiji, od 5. do 10. juna 2011 na Drugoj radionici o robotizovanim opservatorijama.

 

Grupa je imala dve prezentacije:

 

1) Dr Milan Bogosavljević je u svom usmenom izlaganju predstavio je robotizovani teleskop “Milanković” koji se planira da se postavi na Astronomskoj stanici Vidojevica.

 

2) Ostali učesnici tima predstavili su poster sa detaljima teleskopa od 60cm i instrumentima koji je nedavno postavljen na Astronomskoj stanici Vidojevica. Nemanja Martinović je u kratkom izlaganju predstavio detalje prikazane na posteru koji je dostupan ovde.

 

Za više detalja o programu pogledati engleski deo sajta.

 

Sa leva na desno: Monika Jurković, Nemanja Martinović, Milan Stojanović, Dr. Oliver Vince i Dr. Milan Bogosavljević.

 

Dr. Milan Bogosavljević predstavlja projekat teleskopa "Milanković".

 

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 20 juna 2011 09:43
 

SEMINAR IZ PRAKTIČNE FOTOMETRIJE I SPEKTROSKOPIJE NA AOB

U biblioteci Astronomske opservatorije Beograd (AOB) održan je dvodnevni seminar iz spektroskopije i upoznavanje sa spektrometrom u posedu AOB, a koji će biti korišćen na teleskopu od 60cm na Opsevatoriji Vidojevica. Vrlo zanimljivo predavanje održao je prof. dr. Ištvan Vince.

Prvog dana seminara Prof. Dr. Vince objasnio je fotometrijska posmatranja, kao i principe snimanja spektra, prikaz grešaka koje se javljaju pri njihovom snimanju i načinu da se one smanje na što je manju moguću vrednost. Koristeći pogodne primere prilikom objašnjavanja pojedinih grešaka slušaocima je bilo lako da shvate do čega pojedine greške mogu dovesti, ako nastaju i što je najvažnije kako njihov nivo dovesti na što manju vrednost.

Drugog dana seminara Prof. Vince je upoznao slušaoce sa spektrografom i njegovim delovima, kao i ulogom svakog od tih delova. Sjajno predavanje završeno je sa snimkom Sunčevog spektra u samoj biblioteci. Koristeći Sunčevo svetlo koje se probijalo kroz prozore biblioteke “uhvaćena” je natrijumova linija u spektru. Prof. Vince pokazao je i detalje obrade posmatranih podataka, kao što je npr. kalibracija po talasnoj dužini.

Ukupno 15 slušalaca je pratilo seminar. Sa AOB bili su prisutni: Jelena Kovačević, Monika Jurković, Milan Stojanović, Dr. Oliver Vince, Nemanja Martinović, Dr. Gojko Đurašević, Dr. Goran Damljanović, Atila Čeki, Milena Jovanović, Veselka Trajkovska and Olivera Latković.

Studenti astrofizike: Neda Stojković, Sanja Lazarević and Dobroslav Slijepčević.

Predsednik Saveza amatera astronoma Srbije (SAAS): Dragan Radmilović.

 

Kompletna prezentacija Prof. Vincea je ovde.

 

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 20 juna 2011 10:06
 


Page 18 of 22