Učesnici projekta BELISSIMA u Potsdamu

 

Dve učesnice projekta BELISSIMA i saradnice AOB, Monika Jurković i Milena Jovanović nedavno su boravile na uglednom Leibniz Institute for Astrophysics (AIP) u Potsdamu u okviru Radnog paketa 3 projekta BELISSIMA. AIP je jedan od vodećih evropskih instituta koji se bavi razvijanjem astronomskih instrumenata i obuka ove dve saradnice AOB biće od velikog značaja za rad sa novim robotskim teleskopom “Milanković” koji se upravo nabavlja. Njihov domaćin u Potsdamu bio je Dr. Michael Weber koji je već saradjivao sa projektom BELISSIMA i njegova prezentacija sa prve Radionice projekta BELISSIMA održane u Beogradu u oktobru 2011 je dostupna ovde.



Monika Jurković
, istraživač saradnik AOB, posetila je AIP u periodu 1. april -- 30. jun 2012. Za vreme njene tromesečne posete radila je na kalibraciji PARSES-a, paketa programa za pretragu parametara za STELLA ešel (echelle) spektrografe. STELLA je projekat instituta AIP koji se odvija u saradnji sa Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) i nalazi se na  Teide Observatory  na Kanarskom ostrvu Tenerife u Španij i(videti ispod još neke detalje). Rukovodilac ovog projekta je Dr. Klaus G. Strassmeier. Teleskopi i spektrografi rade u automatskom i autonomnom režimu.

 

 

Monika Jurković u komandnoj sobi u institutu AIP u Potsdamu

 

 

 

Milena Jovanović, istraživač-pripravnik AOB, započela je posetu institutu AIP 1. juna 2012. i treba tamo da ostane na obuci do kraja avgusta 2012. Svrha njene posete je obuka na procedurama automatske redukcije podataka zvezdanih spektara koji se koriste na robotizovanim opservatorijama. Na AIP-u ona se pridružila istraživačkoj grupi koja izučava zvezdane aktivnosti i povezana je sa pomenutim STELLA projektom. STELLA je opservatorija koju čine dva robotizovana teleskopa (STELLA-I i STELLA-II). Na instrumentu STELLA-I nalaziće se optički CCD “imager” i fotometar (WIFSIP) dok će STELLA-II da bude vezana za STELLA ešel (echelle) spektrograf. I STELLA-I i STELLA-II su teleskopi prečnika glavnog ogledala od 1.2 m.

 

 

Milena Jovanović na institutu AIP u Potsdamu

 

Budući robotski teleskop “Milanković” prečnika glavnog ogledala od 1.50 m koji će biti postavljen na planini Vidojevica i koji se nabavlja iz sredstava FP7 projekta BELISSIMA uz podršku Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije moći će da koristi pomenute automatske procedure za spektralnu analizu i takodje za “multiband” fotometriju.

 

 


 

 

Poslednja izmena u petak, 24 avgusta 2012 12:28
 

 

Astronomski kamp “Letenka 2012”

Od 19. do 22. jula 2012. godine održan je 12. astronomski kamp “Letenka”. Primarno namenjen okupljanju članova brojnih amaterskih astronomskih društava i ostalim ljubiteljima astronomije, ovaj kamp svake godine ima stotinak učesnika iz Srbije i okolnih zemalja (vest o kampu održanom 2011. godine i učešću projekta BELISSIMA je dostupna ovde). Tako je bilo i ove godine: nešto preko sto učesnika, uključujući i učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Slovačke, je nekoliko dana razmenjivalo svoja iskustva o astronomskim posmatranjima i odslušalo niz interesantnih predavanja. Predavači su bili profesionalni astronomi, istrazivači i profesori fakulteta i astronomi amateri . Ove godine predavanja su održali, izmedju ostalih i prof. dr Tijana Prodanović (Univerzitet u Novom Sadu), prof. dr Dragan Gajić (Univerzitet u Nišu) i dr Milan Bogosavljević (Astronomska opservatorija, Beograd).

Dr Milan Bogosavljević je održao predavanje pod naslovom “Kako mali teleskopi mogu da rade za veliku nauku”. Predavanje je bilo namenjeno astronomima amaterima koji žele da se uključe u praćenje obaveštenja sa većih opservatorija o najnovijim otkrićima zanimljivih promenljivih izvora. U toku predavanja je i podeljeno preko sto kopija brošure Astronomske opservatorije uradjenih u okviru projekta BELISSIMA.

Zvanična veb prezentacija astronomskog kampa: http://www.astronomija.co.rs/astronomski-kamp.html

Dr. Milan Bogosavljević drži predavanje.

 

Učesnici astronomskog kampa.

 

Detalj sa astronomskog kampa.

 

 

Poslednja izmena u petak, 24 avgusta 2012 12:31
 

BELISSIMA na Radio Beogradu

Učesnici projekta BELISSIMA, dr Srdjan Samurović, dr Milan Bogosavljević i dr Miroslav Mićić učestvovaće u emisiji "Talasanje" prvog programa Radio Beograda koja počinje u petak 20. jula 2012. u 11:15. Biće predstavljene aktivnosti projekta BELISSIMA, kao i aktivnosti Astronomske opservatorije iz Beograda vezane za proslavu 125 godina njenog postojanja.

(Originalna vest: 17/07/2012)

 

Dodatak (23/07/2012): Snimljena emisija dostupna je ovde.

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 23 jula 2012 10:35
 

BELISSIMA konferencija: drugo saopštenje

 

Drugo saopštenje vezano za medjunarodnu BELISSIMA konferenciju nalazi se ovde. Rok za registraciju produžen je do 15. jula 2012. godine.

Poslednja izmena u petak, 29 juna 2012 10:37
 


Page 13 of 22