TELESKOP “MILANKOVIĆ” U NOVOM PAVILJONU

 

Sredinom septembra 2018. godine teleskop “Milanković” koji je proizvela austrijska kompanija ASA prebačen je u novoizgradjeni paviljon na Astronomskoj stanici Vidojevica. Teleskop se nalazi unutar profesionalne automatizovane kupole koju je proizvela ugledna italijanska firma Gambato. Montaža teleskopa u novom paviljonu omogućiće njegovu potpunu robotizaciju i uključivanje u medjunarodnu mrežu robotskih teleskopa. Čim budu završena fina podešavanja teleskopa nastaviće se sa posmatračkim ciklusom započetim 1. jula 2018.

Astronomska opservatorija se najtoplije zahvaljuje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije na sredstvima za izgradnju paviljona i kupovinu kupole za njega.

 

Poslednja izmena u sredu, 19 septembara 2018 10:44
 

Austrijska TV emisija

 

Austrijska TV stanica ORF2 nedavno je emitovala prilog delimično snimljen krajem novembra 2017. godine na Astronomskoj stanici Vidojevica. Video koji je dostupan ovde (na nemačkom) prikazuje g. Egona Döberla, direktora kompanije ASA koja je proizvela teleskop ``Milanković'' i dr Gojka Djuraševića, direktora Astronomske opservatorije.

Poslednja izmena u petak, 23 februara 2018 10:18
 

TELESKOP “MILANKOVIĆ” U ČASOPISU NATURE

Naučni radovi koji se zasnivaju na posmatranjima obavljenim koristeći teleskop “Milanković” montiran na Astronomskoj stanici Vidojevica se redovno štampaju kako u recenziranim naučnim časopisima, tako i knjigama saopštenja sa različitih konferencija i skupova, Ovom prilikom skrećemo pažnju na poslednji uspeh: posmatranja obavljena uz pomoć teleskopa “Milanković” od strane dvojice istraživača sa Astronomske opservatorije iz Beograda, dr Olivera Vincea i dr Gorana Damljanovića, su deo studije koja je objavljena u poslednjem broju vodećeg naučnog časopisa Nature. Naziv rada autora Raiteri i saradnika je “Blazar spectral variability as explained by a twisted inhomogeneous jet”. Tekst rada je dostupan ovde,  a preprint verzija je dostupna ovde.

Poslednja izmena u sredu, 27 decembara 2017 11:36
 

Srpsko-italijanska astronomska radionica

 


Astronomska opservatorija iz Beograda je prošle godine nabavila i montirala na planini Vidojevica teleskop poslednje generacije čiji je prečnik glavnog ogledala 1.40 metara. Montažom teleskopa "Milanković" koji je nabavljen sredstvima Evropske komisije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije posmatračka astronomija u Srbiji dobila je novi zamah čime se omogućava učešće naših naučnika u vrhunskim savremenim posmatračkim projektima. U saradnji sa Ambasadom Republike Italije, u okviru aktivnosti Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača (AIS3), Astronomska opservatorija organizuje u utorak 31. oktobra 2017. jednodnevnu astronomsku radionicu u Beogradu. Svrha ove radionice je da se u saradnji sa uglednim kolegama astronomima iz Italije koji će za ovu priliku doputovati u Beograd prodiskutuju budući posmatrački projekti, kao i da se podele iskustva vezana za različite tipove astronomskih posmatranja, ali i ostalih astronomskih, odnosno, tehničkih i računarskih mogućnosti koje uključuju upotrebu astronomskih instrumenata, redukciju, skladištenje i analizu posmatračkog materijala. Pozivamo sve zainteresovane istraživače, a posebno studente i doktorande da uzmu učešća u ovoj radionici kako bi se upoznali sa budućim posmatranjima sa planine Vidojevica, ali i sa najsavremenijim astronomskim i računarskim tehnikama neophodnim za njihovo obavljanje. U okviru dostupnog vremena, diskutovaće se i različiti teorijski/računarski modeli vezani za buduća posmatranja sa planine Vidojevica. Registracija za učešće na skupu je obavezna i besplatna, a zainteresovane učesnike molimo da se prijave do 1. oktobra 2017. kako bismo mogli da na vreme obezbedimo odgovarajuću salu. Registraciju je moguće obaviti slanjem e-maila na: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , a na sajtu http://siar.aob.rs su dostupne sve informacije vezane za ovaj skup. Zvanični jezik skupa je engleski.

Za vreme ovog skupa, rektor Univerziteta u Beogradu prof. Dr Vladimir Bumbaširević i prof. dr Remo Ruffini potpisaće sporazum o saradnji izmedju Univerziteta u Beogradu i ICRAnet-a. ICRAnet (International Center for Relativistic Astrophysics Network) je medjunarodna organizacija i njeni članovi su četiri države i tri univerziteta i istraživačka centra: Republika Jermenija, Savezna Republika Brazil, Republika Italija i Grad-država Vatikan kao i Univerzitet Arizone (Tucson, SAD), Univerzitet Stanford (SAD) i ICRA.

Za organizatore,

dr Srdjan Samurović,
viši naučni saradnik,
Astronomska opservatorija, Beograd

dr Paolo Battinelli,
ataše za nauku Ambasade Republike Italije

  

Poslednja izmena u sredu, 20 septembara 2017 09:48
 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »


Page 1 of 21