POSETA MINISTRA VERBIĆA VIDOJEVICI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  dr Srđan Verbić posetio je u ponedeljak 8. avgusta 2016. godine Astronomsku stanicu na planini Vidojevica (ASV). U njegovoj pratnji bili su dr Miodrag Šuvakov, pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje, dr Antun Balaž sa Instituta za fiziku i predsednik Upravnog odbora Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB). Njima se priključila u Prokuplju gospodja Maja Randjelović, većnica za obrazovanje, omladinu i sport Opštine Prokuplje. Goste su dočekali dr Zorica Cvetković, zamenik direktora AOB, dr Rade Pavlović sa AOB i g. Miodrag Sekulić, posmatrač na ASV.

Dr Verbić je naglasio značaj teleskopa ``Milanković'' i Astronomske stanice na planini Vidojevica. Dodao je da za našu zemlju bitno da odredi koja je infrastruktura neophodna da bi Srbija bila konkurentna sa ostalim zemljama u Evropi kao i da postoji spremnost da se učestvuje u projektima za koje postoje ljudski kapaciteti i finansijska sredstva i da je ASV jedno od takvih mesta. U ime AOB dr Cvetković je istakla da je AOB jedina profesionalna ustanova koja se bavi astronomskim istraživanjima u Srbiji i da prva posmatranja obavljena teleskopom ``Milanković'' veoma obećavaju.

Ova poseta bila je veoma dobro propraćena u medijima i bilo je istaknuto da je glavni izvor finansiranja kupovine teleskopa ``Milanković'' bila Evropska unija preko projekta BELISSIMA a da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije finansijski pomoglo projekat i da će nastaviti u budućnosti da podržava rad Astronomske stanice na planini Vidojevica i AOB.

Linkovi sa vestima:


Zvanični sajt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije


Topličke vesti


Blace Info Press


Top novosti

Politika

i

Večernje novosti

 



Poseta paviljonu sa 60 cm teleskopom. S leva na desno: dr Antun Balaž, dr Srdjan Verbić, dr Zorica Cvetković, dr Rade Pavlović i dr Miodrag Šuvakov.

Poseta paviljonu sa teleskopom ``Milanković''. S leva na desno: g. Miodrag Sekulić, dr Srdjan Verbić, dr Antun Balaž i dr Zorica Cvetković.

 

Ispred paviljona sa teleskopom ``Milanković''. S leva na desno: dr Antun Balaž, dr. Miodrag Šuvakov, gdja Maja Randjelović, dr Srdjan Verbić, dr Zorica Cvetković i dr Rade Pavlović.


Zahvaljujemo se g. Dragom Stojkoviću (Topličke vesti) na fotografijama.

Originalna vest: 10/08/2016

Ažurirano: 11/08/2016

Poslednja izmena u četvrtak, 11 avgusta 2016 11:47