BELISSIMA seminar u biblioteci Astronomske opservatorije

 

U biblioteci Astronomske opservatorije je 2. decembra 2015. godine održan BELISSIMA seminar pod nazivom Teleskop “Milanković” -- trenutni status i izgledi za budućnost. Predavači se bili dr Oliver Vince sa Astronomske opservatorije iz Beograda (AOB), ujedno i upravnik Astronomske stanice Vidojevica (ASV) gde će teleskop “Milanković” da bude montiran i dr Michal Bilek  sa Astronomskog instituta Akademije nauka Češke republike koji je posetio AOB u okviru projekta BELISSIMA.

Dr Oliver Vince je u svom izlaganju predstavio ukratko istorijat ASV kao i trenutno stanje na ovoj posmatračkoj stanici. Zatim je opisao nedavno uspešno testiranje teleskopa prečnika glavnog ogledala od 1.40 m (teleskop “Milanković”)  koji AOB nabavlja korišćenjem sredstava FP7 REGPOT projekta BELISSIMA i sredstava koja obezbedjuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.   Pošto je detaljno opisao funkcionisanje teleskopa, dr Vince je najavio njegovu montažu na ASV za proleće 2016. godine. Na kraju svog izlaganja on je pokazao i novoizgradjeni paviljon sa pokretnim krovom na ASV gde će teleskop biti smešten.

Dr Michal Bilek je svoje izlaganje podelio na nekoliko delova. U prvom delu predstavio je svoj program PARot (PARot polar aligner) koji se koristi sa poravnavanje teleskopa. Predstavio je različite tehničke detalje, kao i film koji prikazuje njegovo funkcionisanje.
U drugom delu svog izlaganja dr Bilek je prikazao svoj posmatrački predlog za posmatranje tzv. “shell” galaksija sa ASV, a u trećem delu svog izlaganja nadovezao se na svoje predavanje koje je u okviru redovnih seminara AOB održao 28. oktobra 2015, pod nazivom “Testing MOND in Shell Elliptical Galaxies” i prikazao nove rezultate koje je dobio u saradnji sa rukovodiocem projekta BELISSIMA, dr Srdjanom Samurovićem, koji su od značaja za buduća posmatranja sa ASV.

 

Dr. Oliver Vince na BELISSIMA seminaru

 

 

Dr. Michal Bilek na BELISSIMA seminaru