Najnovije ESO vesti od sada i na srpskom jeziku

 

Saradnica projekta BELISSIMA i režiser nekoliko epizoda BELISSIMA TV programa, Ivana Horvat, nedavno je započela saradnju sa Južnom evropskom opservatorijom (engl. European Southern Observatory, ESO). U nastavku su najbitniji detalji, a planiramo da periodično objavljujemo najinteresantnije vesti sa ovim u vezi.

 

Za sve ljubitelje astronomije: na internet stranici jedne od najeminentnijih astronomskih institucija u svetu, Južne evropske opservatorije, od nedavno mogu da se prate vesti i na srpskom jeziku. Srbija je ove godine postala deo ESO mreže za promociju nauke - ESON i u okviru toga dobila ESO sajt na srpskom jeziku. Putem ove stranice možete se informisati o najvećim astronomskim projektima današnjice, kao što su teleskopi ALMA i E-ELT ili možete pročitati najnovije vesti koje dolaze sa najvećih svetskih teleskopa.

 

Veoma veliki teleskop. Autorska prava: ESO/Y.Beletsky.

Južna evropska opservatorija 2013. godine proslavila je 50 godina postojanja. Tokom ovih pet decenija, ostvarila je neverovatan uspeh u oblasti astronomskih istraživanja i pomerila granice našeg razmevanja univerzuma.

ESO upravlja teleskopima kao što su Veoma veliki teleskop (engl. Very Large Telescope, VLT) koji je ostavio neosporiv uticaj na posmatračku astronomiju. U planu je i izgradnja navećeg svetskog teleskopa, tzv. Evropskog izuzetno velikog teleskopa (engl. European Extremely Large Telescope, E-ELT) koji će biti veličine pola fudbalskog stadiona. Prvi radovi koji vode ka izgradnji ovog teleskopa počeli su 19. juna ove godine, kada je poravnat vrh planine Cerro Armazones u Čileu. ALMA se sastoji od ukupno 66 antena, a nedavno je i poslednja antena transportovana na neverovatnih 5000 metara nadmorske visine na platou Šahnantor u Čileu, gde je teleskop pozicioniran. ALMA vrši posmatranja sa neverovatnom preciznošću i omogućiće astronomima da se pozabave nekim od najbitnijih pitanja našeg kosmičkog porekla.

Na sajtu ESO Srbija možete se prijaviti za ESO vesti na srpskom jeziku.

Ukoliko ste novinar, za najnovije vesti popunite ovaj formular.

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa ESO mrežom za promociju nauke kontaktirajte ESON predstavnika za Srbiju Ivanu Horvat:

Ivana Horvat
Astronomsko društvo Novi Sad
Petrovaradin, Srbija
Mob.: +381 64 287 27 36
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(originalna vest: 30. 06.  2014)

 

Ivana Horvat je nedavno objavila dva veoma interesantna intervjua sa dva ugledna naučnika:

 

sa Martin Rees-om, kraljevskim astronomom (Astronomer Royal) (tekst je dostupan ovde)

 

i

 

sa Tim de Zeeuw-om, generalnim direktorom ESO opservatorije  (tekst je dostupan ovde)

 

 

 

Ivana Horvat i Martin Rees

Poslednja izmena u sredu, 23 jula 2014 09:26