SARADNJA SA OMANOM

Astronomska opservatorija iz Beograda (AOB) je nedavno potpisala dokument o saradnji sa Univerzitetom Sultan Qaboos (SQU) iz Omana. Potpisani sporazum predvidja partnerstvo i multidisciplinarnu saradnju izmedju naučnika sa obe naučne institucije. Projekti koji će biti realizovani uključuju razvoj softvera za fotometrijsku analizu u realnom vremenu, razvoj materijala za obuku studenata u oblasti posmatračke astronomije, kao i tehnike za obradu i analizu posmatračkog materijala.

Grčki astronom, Dr. Zach Ioannou, profesor na Odseku za fiziku sa SQU, inače saradnik projekta BELISSMA inicirao je zajedno sa  Dr. Milanom Bogosavljevićem, naučnim saradnikom AOB, upravnikom Astronomske stanice Viodojevica i učesnikom projekta BELISSIMA, pripremu i potpisivanje dokumenta vezanog za ovo medjunarodno partnerstvo.

Informacija o ovoj saradnji nedavno je objavljena na sajtu  Times of Oman, najstarijih i vodećih dnevnih novina na engleskom u Omanu. Tekst je dostupan ovde.

Informacija o saradnji sa Omanom pojavila se i u online izdanju Oman Observer-a i takodje u studentskom časopisu Horizon (pdf fajl, videti str. 7).

 

Originalna vest: 13/11/2013

Ažurirano: 04/12/2013

 

 

Poslednja izmena u sredu, 04 decembara 2013 10:43