Ekipa BELISSIME  na Meteor 2011 Távcsöves Találkozó - “Meeting of the members of the Hungarian Astronomical Association with telescopes, 2011“

 

Od 27. do 31. jula 2011, Madjarska Astronomska Ascocijacija organizovala je tradicionalni godišnji skup u Tarján-u u Madjarskoj koji okuplja kako astronome amatere, tako i profesionalne astronome, članove Ascocijacije i ljubitelje astronomije. Na ovu manifestaciju učesnici su doneli svoje teleskope da bi posmatrali nebo pošto je zagađenost neba na ovom mestu mala.

 

Skupu je prisustvovalo oko 300 ljudi. Organizatori su svakog dana skupa priredili niz interesantnih predavanja. Učesnici projekta BELISSIMA, Dr. Oliver Vince i Monika Jurkovićpozvani su na skup da predstave Astronomsku opservatoriju Beograd (AOB) i to njenu prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i projekat BELISSIMA. Njihovo predavanje održano je 29. jula i imalo je naslov: "65L: Astronomija u Beogradu, projekat BELISSIMA i Astronomska stanica Vidojevica".

 

U toku skupa učesnici projekta BELISSIMA imali su priliku da razgovaraju sa mnogobrojnim učesnicima. U razgovorima sa Tibor Horváth-om, sa Hegyháti Observatory Foundation,  iz Hegyhátsál-a u Madjarskoj saznali su detalje vezane za izgradnju opservatorije u Hegyhátsál-u za koju su bila obezbeđena sredstva iz EU fondova za 50 cm Ritchey-Chrétien teleskop posle čega je u toku nekoliko godina trajala borba za obezbeđivanjem sredstava za adekvatnu građevinu za instrument.

 

Dr. Oliver Vince i Monika Jurković razgovarali su i sa András Dán-om iz kompanije GEMINI Bt., čija je glavna aktivnost izrada mehanike i softvera za upravljanje teleskopa. Njegovi uspešni projekti uključuju, pored pomenutog teleskopa u Hegyhátsál-u i automatski 40 cm teleskop Astronomske stanice Piszkéstető, kao i 40 cm teleskop Opservatorije u Szeged-u u Mađarskoj.

 

Oni su takođe imali priliku da razgovaraju i sa rukovodiocem HAT (Hungarian Automated Telescope) projekta, Dr. Gáspar Bakos-om, i jednim od njegovih saradnika Pál Sári-jem,koji je uradio mehaniku za teleskope koje koristi HAT projekat. Ovi teleskopi su mnogo manjih dimenzija od predviđenog teleskopa "Milanković", ali interesantno je da njihovi teleskopi rade potpuno autonomno na 4 kontinenta. Saradnici HAT projekta napisali su softver za precizno određivanje vremenskih uslova bez interakcije sa korisnicima, uzimajući u obzir sve postojeće podatke sa lokalne meteorološke stanice.

 

Dr. László L. Kiss, zamenik direktora Konkoly Thege Miklós Astronomical Research Institute, izrazio je želju saradnicima projekta BELISSIMA da dođe i poseti AOB, kao i da održi predavanje o KEPLER svemirskom teleskopu i mogućoj saradnji.

 

Dr. Tibor Hegedűs, sa Opservatorije u Baji doneo je da predstavi planetarijum na naduvavanje. U razgovoru sa njim diskutovana su njegova iskustva, kao i teškoće vezane za automatizaciju instrumenata na Opservatoriji u Baji.

 

 


Monika Jurković predstavlja AOB i projekat BELISSIMA.

 

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 11:08