Astronomski kamp  "Letenka 2011"

Od 21. do 24. jula 2011. godine na Letenki, Fruška gora,  održan je Međunarodni astronomski kamp "Letenka 2011". Kamp je organizovao časopis Astronomski magazin, a pokrovitelji su bili Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine i PMF - Departman za fiziku u Novom Sadu.

 

 

Kamp je namenjen zainteresovanima za astronomiju i organizuje se svake godine na različitim lokacijama gde su moguća amaterska posmatranja teleskopom. Učesnici su ove godine došli iz Srbije, Makedonije, Češke Republike, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Preko dana bila su organizovana razna predavanja, a noću su se obavljale posmatračke aktivnosti.

 

Organizatori su pozvali Dr. Olivera Vincea sa Astronomske opservatorije da održi predavanje o Astronomskoj stanici Vidojevica i projektu BELISSIMA. Predavanje je održano 23. jula 2011. i dostupno je ovde. Ova prezentacija bila je prvo zvanično predstavljanje projekta BELISSIMA astronomima amaterima u Srbiji. Pitanja koja su postavljana posle prezentacije pokazuju da su učesnici bili veoma zainteresovani za detalje Radnog paketa 4 vezanim za popularizaciju astronomije i mogućnosti upotrebe 60cm teleskopa koji već funkcioniše i budućeg teleskopa klase 1.50 m u obrazovne/naučne svrhe.

 

 

Dr. Oliver Vince predstavlja AS Vidojevica i projekat BELISSIMA.

Poslednja izmena u petak, 12 avgusta 2011 10:55