SEMINAR IZ PRAKTIČNE FOTOMETRIJE I SPEKTROSKOPIJE NA AOB

U biblioteci Astronomske opservatorije Beograd (AOB) održan je dvodnevni seminar iz spektroskopije i upoznavanje sa spektrometrom u posedu AOB, a koji će biti korišćen na teleskopu od 60cm na Opsevatoriji Vidojevica. Vrlo zanimljivo predavanje održao je prof. dr. Ištvan Vince.

Prvog dana seminara Prof. Dr. Vince objasnio je fotometrijska posmatranja, kao i principe snimanja spektra, prikaz grešaka koje se javljaju pri njihovom snimanju i načinu da se one smanje na što je manju moguću vrednost. Koristeći pogodne primere prilikom objašnjavanja pojedinih grešaka slušaocima je bilo lako da shvate do čega pojedine greške mogu dovesti, ako nastaju i što je najvažnije kako njihov nivo dovesti na što manju vrednost.

Drugog dana seminara Prof. Vince je upoznao slušaoce sa spektrografom i njegovim delovima, kao i ulogom svakog od tih delova. Sjajno predavanje završeno je sa snimkom Sunčevog spektra u samoj biblioteci. Koristeći Sunčevo svetlo koje se probijalo kroz prozore biblioteke “uhvaćena” je natrijumova linija u spektru. Prof. Vince pokazao je i detalje obrade posmatranih podataka, kao što je npr. kalibracija po talasnoj dužini.

Ukupno 15 slušalaca je pratilo seminar. Sa AOB bili su prisutni: Jelena Kovačević, Monika Jurković, Milan Stojanović, Dr. Oliver Vince, Nemanja Martinović, Dr. Gojko Đurašević, Dr. Goran Damljanović, Atila Čeki, Milena Jovanović, Veselka Trajkovska and Olivera Latković.

Studenti astrofizike: Neda Stojković, Sanja Lazarević and Dobroslav Slijepčević.

Predsednik Saveza amatera astronoma Srbije (SAAS): Dragan Radmilović.

 

Kompletna prezentacija Prof. Vincea je ovde.

 

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 20 juna 2011 10:06