FP7 Projekat Belissima na Astronomskoj Opservatoriji u Beogradu

Projekat BELISSIMA (BELgrade Initiative for Space Science, Instrumentation and Modeling in Astrophysics) počeo je 1. jula 2010. i trajaće tri godine. Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske komisije kroz FP7 REGPOT poziv.

Projekat BELISSIMA je produžen za dve godine: trajanje projekta je 60 meseci što znači da će projekat BELISSIMA biti završen 30. juna 2015. Pogledajte vest ovde.

 

Projekat sadrži pet celina (WP1 - WP5) :

  • WP1 - Jačanje ljudskih potencijala na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Jačanje istraživačkih i tehničkih potencijala AOB i kroz njih jačanje ukupnog naučnog doprinosa AOB kroz spoj posmatračkih i teorijskih aktivnosti.
  • WP2 - Nabavka, instalacija i testiranje nove posmatračke opreme (teleskop "Milanković"). U sledeće tri godine opservatorija će raditi na detaljnim specfikacijama međunarodnom tenderu, nabavci i instalaciji novog instrumenta sa ogledalom klase 1.5m koji će biti postavljen na astronomskoj stanici Vidojevica;
  • WP3 - Ljudski potencijali, obuka i javni nastupi. Razmena znanja i iskustava mežu istraživačima u EU i AOB.Obuka istraživača AOB za tehnike posmatračke astronomije i saradnja sa drugim opservatorijama u Evropi i svetu;
  • WP4 - Popularizacija nauke i Astronomije.

 

  • WP5 - Rukovođenje projektom

 

 

 

Poslednja izmena u ponedeljak, 01 jula 2013 12:28