EKIPA PROJEKTA BELISSIMA U MADJARSKOJ

Troje saradnika AOB i učesnika projekta BELISSIMA, Dr Zorica Cvetković, Dr Rade Pavlović i Dr Oliver Vince posetili su od 24. do 26. februara 2011. opservatoriju Piszkesteto na planini Matra. Cilj puta je bio upoznavanje sa radom brze CCD kamere Andor iXon + 888 back-illuminated EMCCD.

 

 

U okviru planiranih nabavki nove opreme na AOB predviđena je i kupovina spekl interferometara, koji bi se montirao na novom teleskopu "Milanković" i  koristio za posmatranja vizuelno dvojnih zvezda čije su komponente međusobno bliske (separacija manja od 1 arcsec). Speklinterferometrijska tehnika spada u posmatračku tehniku visoke ugaone rezolucije kojom se mogu razdvojiti bliske  komponente dvojnih zvezda i koja se u novije vreme koristi za određivanje njihovih relativnih koordinata. Spekl interferometar je sastavljen od više komponenti, a glavna komponenta je brza CCD kamera, koja može da pravi snimke u kratkim vremenskim intervalima (reda nekoliko milisekundi).

 

Organizator ove posete bio je  Dr Tibor Hegedus, sa Astronomske opservatorije u Baji  i ovom prilikom, napravljeno je 5000 snimaka jedne dvojne zvezde za nekoliko minuta.

 

Rezultati ove posete predstavljeni su na Journal Club-u AOB 11. marta 2011.

 

 

 

Sa leva na desno: Dr Oliver Vince, Dr Zorica Cvetković and Dr Rade Pavlović na Piszkesteto opservatoriji.

 

 

 

 

 

Poslednja izmena u petak, 10 juna 2011 11:44