BELISSIMA NA FESTIVALU NAUKE

 

 

 

Projekat BELISSIMA učestvovao je na 4. Festivalu Nauke u Beogradu od 3. do 5. decembra 2010. BELISSIMA je imala interaktivnu izložbu posvećenu energiji - "Stvaranje i uništavanje energije" i prezentaciju o sjajnom meteoru koji je eksplodirao nad južnom Srbijom dve nedelje pre festivala. Ovaj meteor snimile su kamere koje su saradnici BELISSIME postavili na Astronomskoj Stanici Vidojevica i čiju putanju istražuju.

 

Cilj izložbe o energiji bio je da se prikaže da energiju nije moguće stvoriti ni iz čega, iako je jedan od eksponata na prvi pogled delovao kao pravi perpetuum mobile (drinking bird).

Drugi eksponat prikazivao je prividno uništavanje energije sistemom zupčanika kod kojeg se neki vrte jako brzo, a neki stoje zabetonirani, iako međusobno spregnuti. Ovaj eksponat je pored prividnog uništavanja energije pokazivao i to kako na jednom malom prostoru možemo imati nešto što se okreće nekoliko puta u sekundi i nešto što se okrene za nekoliko milijardi godina.

Detektivska priča o sjajnom meteoru prikazala je posetiocima festivala kako su istraživači tima BELISSIMA radili na lociranju mesta eksplozije meteora i kako pokušavaju da pronađu najverovatniju zonu eventualnog pada fragmenata. Ova zanimljiva priča slušaocima prezentovana je uz pomoć članova tima Petničke meteorske grupe.

 

Učešćem na ovom festivalu projekat BELISSIMA je postao zvanični partner Festivala Nauke. Festival nauke je posetilo skoro 20000 posetilaca.

BELISSIMA leaflet

Poslednja izmena u sredu, 02 februara 2011 12:12